BMW Werkz banner
1 - 5 of 5 Posts

·
Registered
Joined
·
5 Posts
Discussion Starter · #1 ·
I have a BMW 528i 1998. I am in need of some info desperately!
Here is whats going on... My car would stutter everytime I gave it a decent amount of gas on the pedal then it would smooth out. Shortly after this started happening the Check Engine light came on. Took the car to a place to read the codes and they told me I had a misfire on cyl 5 and something to do with fuel. They suggested replace the fuel filter and use a can of sea foam because the cylinders may not be getting enough fuel. I replaced the fuel filter and dumped in the can of sea foam and filled the tank up with gas. At this point i was excited thinking wow this should be what it needed. Took the car for a test drive and CEL was still on so I had the place reset the codes. On the way home it started shaking and stuttering and on came the CEL. After keeping the car off for a while i thought id give it another try the car cranked right up with no CEL but as soon as i start to give it gas while in park it stalls out and now i cant even drive it.

The car has ran out of gas once and I tend to wait until gas is very low to fill up.
I changed the spark plugs the same day it started to stutter and shake same results after i changed them. There was oil on the top of two of the old spark plugs that i changed out.
the car has 167k miles.
Someone help me get on track with the car.
 

·
Premium Member
Joined
·
1,817 Posts
I have a BMW 528i 1998. I am in need of some info desperately!
Here is whats going on... My car would stutter everytime I gave it a decent amount of gas on the pedal then it would smooth out. Shortly after this started happening the Check Engine light came on. Took the car to a place to read the codes and they told me I had a misfire on cyl 5 and something to do with fuel. They suggested replace the fuel filter and use a can of sea foam because the cylinders may not be getting enough fuel. I replaced the fuel filter and dumped in the can of sea foam and filled the tank up with gas. At this point i was excited thinking wow this should be what it needed. Took the car for a test drive and CEL was still on so I had the place reset the codes. On the way home it started shaking and stuttering and on came the CEL. After keeping the car off for a while i thought id give it another try the car cranked right up with no CEL but as soon as i start to give it gas while in park it stalls out and now i cant even drive it.

The car has ran out of gas once and I tend to wait until gas is very low to fill up.
I changed the spark plugs the same day it started to stutter and shake same results after i changed them. There was oil on the top of two of the old spark plugs that i changed out.
the car has 167k miles.
Someone help me get on track with the car.
Your first problem is your run the tank down until it's low until you fill it up. It's not good for the fuel lines, the fuel filter, fuel injection system, or engine because of the amount of sediment you probably have sitting in your fuel tank. I highly recommend not doing that from here on out.

You said that you replaced your spark plugs but did you change your boot connectors or the coil itself. When they wear out you can suffer from a weak spark or no spark at all. This can cause misfiring in cylinder 5 very easily.
 

·
Registered
Joined
·
5 Posts
Discussion Starter · #3 ·
thanks

After looking all over under the hood I noticed a loose hose under the rubber intake housing I pushed it back in and now it's running and driving. Still stuttering if I step on the gas hard but no CEL yet.
 

·
Registered
Joined
·
5 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Your first problem is your run the tank down until it's low until you fill it up. It's not good for the fuel lines, the fuel filter, fuel injection system, or engine because of the amount of sediment you probably have sitting in your fuel tank. I highly recommend not doing that from here on out.

You said that you replaced your spark plugs but did you change your boot connectors or the coil itself. When they wear out you can suffer from a weak spark or no spark at all. This can cause misfiring in cylinder 5 very easily.
Hey just wanted to say thanks for the info. Ran some code saying misfire on cyl 5 so i switched the coil from cyl 5 to 3 cleared the codes then drove the car until CEL came back on and this time it was misfiring on cyl3. turned on the car and one by one disconnected then reconnected each coil to make sure that was the only bad one. Went to auto zone and bought a new one and now she is running almost like new.

While doing all this it ran a code for bank 1 and 2. Just like you said letting my tank go so low on gas was going to cause problems. Thanks again I am going to look into cleaning my injectors this weekend.
 
1 - 5 of 5 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top