BMW Werkz banner

1 - 9 of 9 Posts

·
Registered
Joined
·
20 Posts
Discussion Starter #1
Hi all! This is mt first post but I have read many of the troubles some of you have been going through. This is my first Bimmer and I am excited to own it. This site is a great source of info and I'll be checking here often.
My question is about the automatic transmission. It's a 95 540i with 77,000 miles. Lately the temperature has been in the upper 20's and the tranny sounds like it's not feeling well. This goes away when the engine is almost at operating temp.
Probably normal is my guess. Thanks in advance.
 

·
Registered
Joined
·
4,663 Posts
when is the last time you have had it serviced? also cold may affect the viscosity. I know that manual transmission suffer from difficulty in moving the selector into the different gates when cold.
 

·
Registered
Joined
·
1,165 Posts
can you be a little more specific at all? like noise or symptoms?
 

·
Registered
Joined
·
20 Posts
Discussion Starter #4
Owned it two weeks, Don't know about last servicing.
It makes a wining noise. Only way I can describe it. Otherwise it operates smoothly.
 

·
Registered
Joined
·
1,165 Posts
whining is usually the result of little or no fluid in the tranny.. run the car to operating temperature and pull the dip stick and see..

also take a sniff of he fluid see if its burned.. maybe time for a tranny service..

hope that helps you out..

keep us posted on what you found. and :welcome aboard
 

·
Registered
Joined
·
20 Posts
Discussion Starter #6
I can't find the dipstick for the transmission fluid. Any idea where it resides? The oil pan seal in leaking so I suspect that the fluid is low. I might as well replace it and the filter as well.
 

·
Registered
Joined
·
1,165 Posts
im pretty sure that the tranny isnt sealed check on the left side of the engine somewhere(not sure on this),

but yeah time to replace.
 

·
Registered
Joined
·
20 Posts
Discussion Starter #8
There's no dip stick that I can see and I've been all over and under also. The owners manual doesn't make any reference to it. Seems to me the problem is that the tranny is too far back and under the body for easy access to it.
 

·
Registered
Joined
·
1,165 Posts
wow, lol must be a sealed system then.. id go have it checked by a certified technician..
 
1 - 9 of 9 Posts
Top