Wiper blade replacement, Transmission stuck at neutral - BMW Forum - BimmerWerkz.com
5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) Chat relating to the BMW 5-Series of all generations. Specific models include: BMW 518, BMW 520, BMW 520i, BMW 530i, BMW 528i, BMW 530i, BMW 518i, BMW 524d, BMW 525i, BMW 525e, BMW 528e, BMW 540i, BMW 535i, BMW 520d, BMW 525td, BMW 525d, BMW 530d, BMW 525i/xi, BMW 530i/xi. (BMW 5-Series Forum)

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 (permalink) Old 11-11-2018, 05:27 PM Thread Starter
n00b
 
Join Date: Jul 2009
Location: TX
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
My525i is on a distinguished road
(Thread Starter)
Wiper blade replacement, Transmission stuck at neutral

Hi,

My 2002 525i can't pass state inspection due to torn wiper blade insert(the rubber piece). I did a search and found two options:

1)buy just the insert and it costs around $12 for both pieces(rubber piece) and change it, but some people said it is not easy to change it due to the middle metal piece from the original rubber piece,

2)buy a new replacement wiper blade set of 2(left & right) from Bosch for around $30 a set. Most people say it is very easy to install

Sounds like the Bosch choice is a better one?

About 3 weeks ago while stopping at traffic light with shift gear at D(drive), the RPM suddenly went up high passing 3000. in other words, the car is running at high RPM even though I did not step on the gas pedal! My foot is still on the brake pedal, then I shift it to N(neutral) thinking it will make the RPM to slow down. However the high RPM continues AND now the shift gear is locked at N. I can't shift it to any other gear, it was stuck at N and still at high RPM(engine is running with loud noise). I was scare and not sure what to do, finally I turn off the car with the gear still at N. I waited a couple of minutes, start the car but same situation, then turn off the car again, wait another couple of minutes. Start the car again, engine still running loud, and then a couple of minutes later the engine finally slow down to RPM < 1000, and I was able to drive the car.

This is very scary. What is wrong with my car?

Thanks.
My525i is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 (permalink) Old 12-21-2018, 01:01 AM
n00b
 
beefrank's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Colonial state
Posts: 18
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
beefrank is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by My525i View Post
Hi,

My 2002 525i can't pass state inspection due to torn wiper blade insert(the rubber piece). I did a search and found two options:

1)buy just the insert and it costs around $12 for both pieces(rubber piece) and change it, but some people said it is not easy to change it due to the middle metal piece from the original rubber piece,

2)buy a new replacement wiper blade set of 2(left & right) from Bosch for around $30 a set. Most people say it is very easy to install

Sounds like the Bosch choice is a better one?
If you know the wiper brand, you can get new inserts. Otherwise, buy replacement blades. I prefer PIAA, but Bosch, Rain-X, and ANCO brands are popular where inserts are replaceable. I usually replace my wipers about every three years because of the wear from snow and ice.

Regarding your RPM issue. Has it repeated? Any warning lights? Did you check for error codes? You can get a free code check at Autozone. It could be a vacuum leak.

Last edited by beefrank; 12-21-2018 at 01:08 AM.
beefrank is offline  
post #3 of 3 (permalink) Old 12-21-2018, 11:59 AM Thread Starter
n00b
 
Join Date: Jul 2009
Location: TX
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
My525i is on a distinguished road
(Thread Starter)
Thanks Beefrank,

Since no one reply earlier & I need to pass the state inspection,so I bought the Bosch replacement(whole bracket including blade) and it was very easy to replace.

for the RPM issue there was no warning lights & so far it did not repeat. I do remember the two times it happened I was on cruise control, wonder if it is related. I stop using cruise control now to play safe.

I do have the "yellow service engine light" on randomly. It comes on a few days and then it disappeared.....I have a mechanic run the code for this light and it is 171 & 174 and it says "system to lean" on the scanner.
My525i is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60)


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
E39 Wiper Blade sizes/compatibilities nzm 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) 3 04-03-2010 01:34 AM
wiper blade replacement heyskippy 3-Series (E46, E90) 2 03-11-2009 03:47 PM
Noise in Neutral/Park 90topdown 3-Series (E21, E30) 2 04-30-2004 07:23 PM
California Water Blade jaavaajoe Wash & Detail 18 04-03-2004 12:01 AM
Wiper Blade Inserts ViewMaster 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) 2 03-23-2004 03:30 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome