2004 545i engine shaking on cold start - BMW Forum - BimmerWerkz.com
New Members Check In come in say hello...

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 (permalink) Old 01-15-2011, 10:20 AM
n00b
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
fanling is on a distinguished road
(Thread Starter)
2004 545i engine shaking on cold start

Hi all,

bought this car 30 months ago when it had done 36k km.
since then, i logged up 20k. about 3 weeks ago, weather turned cold to 45-50F.
car has no problem starting in the morning, however, the engine starts to shake as if it is on 5-6 cylinders only. at the same time, engine fault icon comes on plus message warning to drive moderately or else risking overloading catalytic converter. it shook so much i had to turn off engine. strangely, engine shook far less on restart, as a matter of fact, engine was normal and responsive on the third start, there were no more warning icon and message. i could drive the car and start it several times in the same day without further trouble. diagnostic shows #2 and 3 cylinders were at fault. so i changed all ignition coils
and fuel injectors but the same problem still persists.
can anyone advice me what the problem is?

many thanks.

fanling.
fanling is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 (permalink) Old 01-15-2011, 04:24 PM
42, The meaning of life
 
brettski's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Melbourne, Australia
Posts: 2,405
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
brettski is just really nice brettski is just really nice brettski is just really nice brettski is just really nice brettski is just really nice
Welcome to the Werkz. Check your MAF, sometimes they cause strange issues (particularly when cold). The simplest test is to electically disconnect it and then start the car. The ECU should go into a default mode when it ignores the null response from the MAF and uses the other engine feedback about what the engine is doing. If the engine performs smoothly (albeit without as much power as normal) you have found your likely suspect, sometimes you can simply clean the MAF, otherwise you'll need to replace it. Good luck


Riding in style
brettski is offline  
#3 (permalink) Old 01-15-2011, 10:55 PM
n00b
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
fanling is on a distinguished road
(Thread Starter)
thanks Brettski.
i forgot to mention i have a brand new air flow sensor put in already.
also the mechanic replaced all the air tubes.
fanling is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  BMW Forum - BimmerWerkz.com > BimmerWerkz > New Members Check In


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
525i rough engine running after start in cold weather azfarkas 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) 0 03-02-2010 08:15 AM
Bad Engine Start 320d 2002 no matter cold or hot greenironfist 3-Series (E46, E90) 3 05-26-2009 04:20 PM
Bluetooth On 2004 545i thedarkstar Bimmer Talk/Motorsports Talk 0 11-17-2004 03:18 PM
Engine Ping When First Start Engine Cold mikes325is 3-Series (E36) 0 09-29-2004 06:12 PM
My dad just got a new 2004 545i 2.link Picture Showroom 12 11-22-2003 04:12 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome