Problem with stereo in the bimmer, help please! - BMW Forum - BimmerWerkz.com
Audio and Electronics The place to go to discuss sound systems and show off your I.C.E. along with security systems and radar detectors too!

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 (permalink) Old 03-31-2010, 12:09 PM
n00b
 
Join Date: Oct 2009
Location: Myrtle Beac SC
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
iridelow is on a distinguished road
(Thread Starter)
Problem with stereo in the bimmer, help please!

My wife's 05 530i is giving me a fit! When you shut the car off, the stereo keeps playing! You can pull out the key, close and lock the doors, but the stereo keeps playing for about 10 minutes before it shuts off. The factory amp shuts down, because you can tell in the quality of the music, but the stereo keeps playing. Can some one tell me how to fix this. The car has 52,000k miles and just went out of warrantee. Thanks, by the way everything is pure stock...
iridelow is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 (permalink) Old 03-31-2010, 11:02 PM
da_administrator
 
da_bull's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Mooooossouri
Posts: 4,840
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
da_bull has a reputation beyond repute da_bull has a reputation beyond repute da_bull has a reputation beyond repute da_bull has a reputation beyond repute da_bull has a reputation beyond repute da_bull has a reputation beyond repute da_bull has a reputation beyond repute da_bull has a reputation beyond repute da_bull has a reputation beyond repute da_bull has a reputation beyond repute da_bull has a reputation beyond repute
Send a message via MSN to da_bull
I'm not quite sure what's going on there, but it sounds like either the radio doesnt know the door is opening (the actual wire going to the door switch, or that part of the radio that is SUPPOSED to kill it when it receives a "door open" command is bad. Either way, it sounds like it needs replacing or repairing. I'd check with a local repair shop if you have one in your area (they are getting harder and harder to find anymore). Or if you can find a relatively cheap replacement on eBay. If you dont mind altering the looks slightly, you can always go aftermarket for not a lot of money. Plus the aftermarket, you can do iPod integration, navigation, better FM tuner/CD player. If you dont have those features now, it would definitely be a bonus in that aspect. Good luck with your issue.



-There are 10 kinds of people. Those who understand binary, and those who do not.

-If we ever forget that we are One Nation Under God, then we will be a nation gone under...Ronald Reagan
da_bull is offline  
#3 (permalink) Old 04-01-2010, 10:38 AM
Mr. Clean
 
BimmerE39's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Danbury, Connecticut
Posts: 1,817
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
BimmerE39 will become famous soon enough
Garage
I would pull the radio fuse and replace it with a new one. My mom had a similar issue when she had her X5 back in the day and I remember fixing it by pulling the fuse and plugging it back in. All I know is it never happened again after that. Who knows, electronics act weird sometimes.
BimmerE39 is offline  
#4 (permalink) Old 04-03-2010, 12:52 AM
n00b
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Head_Unit is on a distinguished road
I had an odd case, forget the exact symptom, but ONE fuse related to the audio system was blown. That was an X3, and the fuse was not in the normal box but buried in another location. I think it was that the fuse controlling the switched power was blown, so the radio didn't know to turn off. Do check ALL the fuses while you're at it...a non-stereo blown fuse could cause a module to not work and maybe the bus does not shut down as expected.

Then again, my mom had a weird 3-series problem where the radio would only come one every other vehicle start. And ALL the fuses were fine. Would have been too expensive at the dealer --> ripped it out and put in an iPod-designed Alpine, she is happy as a clam.

Why do you say the amp turns off? If the amp turns off, I would expect no sound at all. And that year should be an I-Bus car; the whole bus shuts down after 22 minutes of vehicle shutdown (if you don't touch anything like open or lock a door).
Head_Unit is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  BMW Forum - BimmerWerkz.com > General Category > Audio and Electronics


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
540i Stereo problem vitofior New Members Check In 4 01-09-2010 06:38 AM
problem with stereo MAB79 3-Series (E46, E90) 0 04-30-2008 04:09 AM
aftermarket stereo problem 92_325i 3-Series (E36) 9 12-12-2005 10:28 PM
Stereo Problem Solved! jeppcharts 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) 6 09-26-2004 01:08 PM
Stereo Problem Solved! jeppcharts Audio and Electronics 0 09-04-2004 09:58 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome