Stereo Problem Solved! - BMW Forum - BimmerWerkz.com
BMW Forum BMW Forum

Auto Insurance

» Featured Product
Wheel & Tire Center

Go Back   BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60)
Register Home Forum Active Topics Gallery / Showroom Auto Loans Garage Search Today's Posts Mark Forums Read Auto EscrowInsurance

5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) Chat relating to the BMW 5-Series of all generations. Specific models include: BMW 518, BMW 520, BMW 520i, BMW 530i, BMW 528i, BMW 530i, BMW 518i, BMW 524d, BMW 525i, BMW 525e, BMW 528e, BMW 540i, BMW 535i, BMW 520d, BMW 525td, BMW 525d, BMW 530d, BMW 525i/xi, BMW 530i/xi. (BMW 5-Series Forum)

BimmerWerkz.com is the premier BMW Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 09-03-2004, 09:41 AM   #1 (permalink)
n00b
 
jeppcharts's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Indianapolis, IN
Car:
Posts: 39
Photos:
jeppcharts is an unknown quantity at this point
Send a message via MSN to jeppcharts
Several months ago I posted a topic complaining about the lack of bass response in my '97 528i and asked about installing a sub-woofer. I got many excellent responses, but all required me to invest between $350-$600 dollars. So I did my usual thing: I procrastinated. Meanwhile, my father-in-law (after driving my car) decided he had to have one for himself. He arrived at my house the other day with his identical '97 528i. He commented on how good his stereo sounded which made me get in and have a listen. HMMMM.... After hearing it and confirming his observation, I decided to disassemble the rear deck of my car and see what I could see. Lo and behold, the entire sub-woofer section was disconnected. I reconnected the large connector to the box and had instant bass. I bought the car from my sister who had bought it new and she said the stereo always sounded the same making me think that BMW just forgot to connect it. I wonder who else out there has sufferd this same problem.
__________________
R. Eric Dawson
'02 X5, '97 528i, '03 Z4
Member BMW CCA
jeppcharts is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 09-21-2004, 10:33 PM   #2 (permalink)
n00b
 
Join Date: Jun 2004
Car:
Posts: 2
Photos:
huge534 is an unknown quantity at this point
Quote:
Originally posted by jeppcharts@Sep 3 2004, 08:41 AM
Several months ago I posted a topic complaining about the lack of bass response in my '97 528i and asked about installing a sub-woofer. I got many excellent responses, but all required me to invest between $350-$600 dollars. So I did my usual thing: I procrastinated. Meanwhile, my father-in-law (after driving my car) decided he had to have one for himself. He arrived at my house the other day with his identical '97 528i. He commented on how good his stereo sounded which made me get in and have a listen. HMMMM.... After hearing it and confirming his observation, I decided to disassemble the rear deck of my car and see what I could see. Lo and behold, the entire sub-woofer section was disconnected. I reconnected the large connector to the box and had instant bass. I bought the car from my sister who had bought it new and she said the stereo always sounded the same making me think that BMW just forgot to connect it. I wonder who else out there has sufferd this same problem.
[snapback]179550[/snapback]
where exactly is this subwoofer please let me.
huge534 is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2004, 04:27 AM   #3 (permalink)
5th Gear Member
 
Join Date: Jul 2004
Car:
Posts: 1,028
Photos:
BeelZibub is an unknown quantity at this point
Quote:
Originally posted by huge534+Sep 22 2004, 04:33 AM--><div class='quotetop'>QUOTE(huge534 @ Sep 22 2004, 04:33 AM)</div><div class='quotemain'><!--QuoteBegin-jeppcharts@Sep 3 2004, 08:41 AM
Several months ago I posted a topic complaining about the lack of bass response in my '97 528i and asked about installing a sub-woofer.* I got many excellent responses, but all required me to invest between $350-$600 dollars.* So I did my usual thing: I procrastinated.* Meanwhile, my father-in-law (after driving my car)* decided he had to have one for himself.* He arrived at my house the other day with his identical '97 528i.* He commented on how good his stereo sounded which made me get in and have a listen.* HMMMM....* * * * After hearing it and confirming his observation, I decided to disassemble the rear deck of my car and see what I could see.* Lo and behold, the entire sub-woofer section was disconnected.* I reconnected the large connector to the box and had instant bass.* I bought the car from my sister who had bought it new and she said the stereo always sounded the same making me think that BMW just forgot to connect it.* I wonder who else out there has sufferd this same problem.
[snapback]179550[/snapback]
where exactly is this subwoofer please let me.
[snapback]196494[/snapback]


There isn't one (as far as I'm aware) - Just that the rear speakers handle most of the bass, but not all, also they handle the midrange too. So there isn't a dedicated sub woofer at all.
[/b][/quote]
BeelZibub is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2004, 05:13 PM   #4 (permalink)
5th Gear Member
 
Join Date: May 2004
Car: 00 Prelude, 95 525i, 85 635CSi
Posts: 1,414
Photos:
d3ity will become famous soon enoughd3ity will become famous soon enough
BMW's do have subwoofers

My e34 has them in the kickpanels and somewhere in the back...

Havent located the other one or two, but these are definatley standalone component woofers
__________________
<iframe src="http://gamercard.xbox.com/TiddlyPlatypus.card" scrolling="no" frameBorder="0" height="140" width="204">Put your gamertag here too.</iframe>
d3ity is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2004, 02:51 AM   #5 (permalink)
5th Gear Member
 
Join Date: Jul 2004
Car:
Posts: 1,028
Photos:
BeelZibub is an unknown quantity at this point
So if you turned the BASS completely off these speakers wouldn't make a sound??? - if not they are dedicated BASS woofers or else they are a midrange/bass speaker - I checked mine, turn the bass right off and they still pump out plenty of sound. They may be designed to handle plemty of BASS but that doesn't make them a sub woofer.
BeelZibub is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2004, 09:32 PM   #6 (permalink)
1st Gear Member
 
crackerkorean's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: ATL
Car:
Posts: 120
Photos:
crackerkorean is an unknown quantity at this point
Send a message via AIM to crackerkorean Send a message via Yahoo to crackerkorean
Does your car have DSS? If so it has two dedicated 5 1/4" subs under the read deck. Look for a DSS button on your MID and a carpeted box under the rear deck thats where the subs are.
crackerkorean is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2004, 01:08 PM   #7 (permalink)
5th Gear Member
 
Join Date: Jul 2004
Car:
Posts: 1,028
Photos:
BeelZibub is an unknown quantity at this point
Will have a look tonite - maybe I'm missing out on something??? Thinking about it there is a higher spec system than mine - Apparently it adjusts the sound according to the speed of the car so the occupants still get an even sound from the stereo. Perhaps US spec cars all come with this system as standard - on UK models it was an EXPENSIVE option.
BeelZibub is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60)


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Stereo Problem Solved! jeppcharts Audio and Electronics 0 09-04-2004 09:58 PM
Electrical Problem AC Stereo byttcool 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) 5 07-26-2004 09:13 AM
Car stereo connection problem? Wise_Owl 3-Series (E21, E30) 1 07-07-2004 01:12 AM
Car stereo connection problem :( Wise_Owl Audio and Electronics 1 07-06-2004 11:34 AM
87 325 stereo ground problem gfarns Audio and Electronics 1 06-11-2004 07:57 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -5. The time now is 02:06 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.