E39 Washer jets - common problem? - BMW Forum - BimmerWerkz.com
BMW Forum BMW Forum

Auto Insurance

» Featured Product
Wheel & Tire Center

Go Back   BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60)
Register Home Forum Active Topics Gallery / Showroom Auto Loans Garage Search Today's Posts Mark Forums Read Auto EscrowInsurance

5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) Chat relating to the BMW 5-Series of all generations. Specific models include: BMW 518, BMW 520, BMW 520i, BMW 530i, BMW 528i, BMW 530i, BMW 518i, BMW 524d, BMW 525i, BMW 525e, BMW 528e, BMW 540i, BMW 535i, BMW 520d, BMW 525td, BMW 525d, BMW 530d, BMW 525i/xi, BMW 530i/xi. (BMW 5-Series Forum)

BimmerWerkz.com is the premier BMW Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 01-08-2006, 02:10 PM   #1 (permalink)
n00b
 
Join Date: Jan 2006
Car:
Posts: 1
Photos:
PeteV is on a distinguished road
E39 Washer jets - common problem?

Hi guys,
I'm a very happy E39 newbie who's chuffed with his latest purchase of a '99 528i Touring. Only prob is I seem to only get a small dribble from the windscreen washer jets (rear works fine). Have tried poking some fine wire down the jets, but no real difference. Do they clog up badly, or is there perhaps another common cause (ps. can hear the pump running OK, and there is plenty of liquid in both reservoirs).

Cheers,

Pete
PeteV is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-08-2006, 11:11 PM   #2 (permalink)
5th Gear Member
 
billB's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: New Jersey
Car:
Posts: 1,635
Photos:
billB has a reputation beyond reputebillB has a reputation beyond reputebillB has a reputation beyond reputebillB has a reputation beyond reputebillB has a reputation beyond reputebillB has a reputation beyond reputebillB has a reputation beyond reputebillB has a reputation beyond reputebillB has a reputation beyond reputebillB has a reputation beyond reputebillB has a reputation beyond repute
Send a message via Yahoo to billB
Pete
You may want to consider other possibilities such as:


A tiny crack in the reservoir.
Leaking/cracked lines or even broken washer nozzles.

Good luck
billB is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2006, 04:00 AM   #3 (permalink)
3rd Gear Member
 
///Matt's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Car:
Posts: 555
Photos:
///Matt is an unknown quantity at this point
My nozzles ended up getting completely clogged after getting wax in them. I removed them to clean and just ended up breaking the lines going to them...$40 for the nozzles and $200! for the lines (I've got to get into the plastic tubing business!!) See if they're clogged with contaminants or if any of the hoses are kinked...
///Matt is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2006, 09:59 AM   #4 (permalink)
n00b
 
Join Date: Feb 2006
Car:
Posts: 2
Photos:
Klatoverada is on a distinguished road
RE Washer jets

I had the very same problem especially if it was very cold, The water freezes
expands and pops the t peice off the pipe, i've now put antifreeze in the washer bottle. You can get to the washer nozzle by pulling the flap under the bonnet and it's just a case of re connecting
Klatoverada is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2006, 06:09 PM   #5 (permalink)
n00b
 
jeppcharts's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Indianapolis, IN
Car:
Posts: 39
Photos:
jeppcharts is an unknown quantity at this point
Send a message via MSN to jeppcharts
Possible solution:

I had the same problem twice on my '97 528i. Both times, the line leading from the resevoir to the to the pump had become loose at the junction that lies on the passenger side of the car back near the windshield. The connector just pushes together and it had just worked itself apart. Hope this helps.
__________________
R. Eric Dawson
'02 X5, '97 528i, '03 Z4
Member BMW CCA
jeppcharts is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2006, 05:48 PM   #6 (permalink)
5th Gear Member
 
Join Date: Jul 2004
Car:
Posts: 1,028
Photos:
BeelZibub is an unknown quantity at this point
Usually mine become clogged by the wax I use when polishing - fortunately a good long 30-40 second blast usually clears them. If not a needle proggled down them may just release enough crap to let them squirt again.

Try popping the bonnet and letting someone use the squirters while you check out the connectors - if it's pissing out under bonnet you need to maybe take the jets and blow them through with air or just adjust/tighten the connections. Also it's not unusual for teh pump to become worn - disconnect the hoses from the jets and try the squirters if you get a good flow and the pump motor sounds fine then it's most def a blockage jet wise - else if you get a gnats piss the pump way well be fucked.
BeelZibub is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2008, 06:55 AM   #7 (permalink)
n00b
 
Join Date: Oct 2008
Car:
Posts: 1
Photos:
Purpolaris is on a distinguished road
Mine seems to have 2 pumps, one for the water and one for the detergent ? Anyway it's not working, car has failed MOT because of it so it looks like I might have double the trouble :-(
Purpolaris is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2010, 09:44 AM   #8 (permalink)
n00b
 
Join Date: Jan 2010
Car:
Posts: 1
Photos:
fcdub is on a distinguished road
Angry e39 similar problem!

Hi, Im having the same problem, and when I went to remove the tubes the broke into little pieces! The seem to be very brittle. I noticed however that one of the tube was split before i touched it and that when I achivated the pump water was just flowing out into the engine bay. It seems to have set off my airbag light now! has anyone seen this happen before. Frank
fcdub is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2011, 10:25 AM   #9 (permalink)
n00b
 
Join Date: Oct 2011
Location: Jhb
Car: Aim driving a 530d 2001 model.
Posts: 1
Photos:
Granville is on a distinguished road
Hi there,aim new to this side..I need help pls,aim driving a 2001 BMW 530d and since three weeks back the car does not perform seems the engine is in a go slow mode till today,I really need help
Granville is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60)


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Airbag light on, is this a common problem? ozbmw 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) 1 10-23-2005 11:23 PM
Windshield Washer Fluid Problem ajreich 3-Series (E36) 4 03-27-2005 01:25 PM
Common Problem? #6 Cyl. Filling Up With Coolant?? Y0Y0 3-Series (E36) 6 03-18-2005 04:58 PM
Is This A Common Problem? Black318IS 3-Series (E36) 2 12-05-2004 03:31 PM
Problem with washer fluid motor Gargoyle69 3-Series (E46, E90) 0 07-05-2004 12:21 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -5. The time now is 02:13 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.