E39 problems due to engine change?? - BMW Forum - BimmerWerkz.com
5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) Chat relating to the BMW 5-Series of all generations. Specific models include: BMW 518, BMW 520, BMW 520i, BMW 530i, BMW 528i, BMW 530i, BMW 518i, BMW 524d, BMW 525i, BMW 525e, BMW 528e, BMW 540i, BMW 535i, BMW 520d, BMW 525td, BMW 525d, BMW 530d, BMW 525i/xi, BMW 530i/xi. (BMW 5-Series Forum)

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 (permalink) Old 12-18-2009, 02:23 AM
n00b
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 12
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
e39kooshal is on a distinguished road
(Thread Starter)
Unhappy E39 problems due to engine change??

I am new here and i would like to recieve some advise (help). I have just bought an E39 525D (year 2001) and strangely after the purchase my mechanic told me that the car have a 525dts. Problem: the speedometer and fuel consumption indicators are not working. I want to know if its because the car is imcompatible with the 525dts engine? Please help guys
e39kooshal is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 (permalink) Old 12-18-2009, 05:46 AM
Help from over the pond
 
marti5's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: IPSWICH. U.K.
Posts: 3,242
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
marti5 is on a distinguished road
The speedo works off a sensor sometimes located at the diff or rear wheels, so no a different engine will not make a difference, I woukd pull the cluster and check the connections at the back/chaeck fuses/ could be the speed sensor frazzled out.

VELVET BLUE UK INDIVIDUAL , IM THE LAST
UNITED WE STAND DIVIDED WE FALL

I stepped in a plate of Pasta the other day - now I have to worry about my Carbonara footprint!
marti5 is offline  
#3 (permalink) Old 12-18-2009, 05:53 AM
n00b
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 12
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
e39kooshal is on a distinguished road
(Thread Starter)
heyyy

thanks for the reply man...i appreiate that a lot. But do you have any idea about why the fuel consumption indicator led is off?? Everything is on except that...might it cause of another engine?? and do you know what problems i might have when a 525tds engine is on a 525d car??
e39kooshal is offline  
#4 (permalink) Old 12-19-2009, 11:00 AM
Neutral Member
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 66
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
MADDOUG is on a distinguished road
The wipers will only work on full speed when the speed sensor is down.

The function of normal speed wipers going to intermittent speed as the car is stopped is lost when the speed sensor is not giving a signal.

So to confirm the sensor is at fault or most likely does not have a good connection test your wipers.

As Marti5 posted the engine change will have nothing to do with the fault.

The fuel consumption 'led' most likely off as it needs a speed signal to determine speed/mileage covered to compute any results.
MADDOUG is offline  
#5 (permalink) Old 03-09-2010, 01:30 AM
n00b
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 12
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
e39kooshal is on a distinguished road
(Thread Starter)
Hi everyone,

I could not investigate further for my speedoter problem cause i ended with a more serious problem, the hot start one. But now i solved it. But my speedometer problem is still here. I have been told that the signal comes from the Speedsensor from rear driver's wheel to the ABS Module, then to Cluster. Now, i was told by my mechanic that that my problem was due to engine change as thery have changes lots of wires in my car to fit the new engine which is a older version (525tds)...the car had orignally 525d engine. I know this is complicated but i want to know where does the Speed Sensor wire go to?? where can i find it. Can i connect it directly to my Cluster. Some says that my ABS module is bad...i tried disconnect it...normally....3 lights must come on when u disconnect it but i could only see ABS light on my cluster....when i disconnected my ABS module...does this mean module is bad??? I have pulled back the cluster...all wired ok there...i have tested the Cluster...all wipers work perfectly....(any place to check fuses?? if lcuster wipers work...this means fuses ok right??) PLEASE help guys...i REALLY WANT MY SPEEDOMETER TO WORK.

Last edited by e39kooshal; 03-09-2010 at 01:33 AM.
e39kooshal is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60)


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
E39 540 Clutch Change nathan6301 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) 3 10-01-2009 11:34 AM
Opportunity for change / upgrade - e39 rashid 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) 9 08-26-2009 03:18 AM
E39 Weird engine noise/vibration ? What could it be? (ENGINE VIDEO) 528i_tourer 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) 12 03-04-2009 12:59 PM
2001 325i service book - when is cam belt change due? APG2BMW 3-Series (E46, E90) 4 08-13-2006 04:02 PM
2001 E39 Brake Service Due Indicator. djathome 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) 2 06-06-2005 07:39 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome