E28 535 Weird Idle - BMW Forum - BimmerWerkz.com
5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) Chat relating to the BMW 5-Series of all generations. Specific models include: BMW 518, BMW 520, BMW 520i, BMW 530i, BMW 528i, BMW 530i, BMW 518i, BMW 524d, BMW 525i, BMW 525e, BMW 528e, BMW 540i, BMW 535i, BMW 520d, BMW 525td, BMW 525d, BMW 530d, BMW 525i/xi, BMW 530i/xi. (BMW 5-Series Forum)

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 (permalink) Old 01-04-2005, 06:43 PM
n00b
 
bimsupreme's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 42
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
bimsupreme is an unknown quantity at this point
Send a message via MSN to bimsupreme
(Thread Starter)
My 85 535i has been idling wierd lately when i turn it on it will idle normally and then i will run it for a while a then come to a stop and it will have a really rough idle and will run like crap till i get to about 4 thousand rpm's and then its fine till i get to about 65 mph and then it runs really rough. So i was wondering if anybody else has run into this problem on their 535. I would greatly appreciate a reply if anybody knows what it is.
bimsupreme is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 (permalink) Old 01-06-2005, 07:59 PM
5th Gear Member
 
Hoppy's535i's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Agawam/Bridgewater MA
Posts: 1,665
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Hoppy's535i is an unknown quantity at this point
dont have that problem but a rough guese is intake problems? maybe sticking tb?

<span style='font-size:11pt;line-height:100%'><span style='color:blue'> theres no replacement for displacement </span></span>
im so hardcore. i dont even have cup holders
<img src='http://madmansrealm.com/forums/uploads/1101610420/gallery_18_1_1103159534.jpg' border='0' alt='user posted image' />
Hoppy's535i is offline  
#3 (permalink) Old 01-11-2005, 03:51 AM
n00b
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 4
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Qamar is an unknown quantity at this point
Quote:
Originally posted by bimsupreme@Jan 5 2005, 04:43 AM
My 85 535i has been idling wierd lately when i turn it on it will idle normally and then i will run it for a while a then come to a stop and it will have a really rough idle and will run like crap till i get to about 4 thousand rpm's and then its fine till i get to about 65 mph and then it runs really rough. So i was wondering if anybody else has run into this problem on their 535. I would greatly appreciate a reply if anybody knows what it is.
[snapback]264379[/snapback]
I have 530i, 1995 model, v-8, automatic. It had the same problem which you are saying. I got it computer checked, found the oxygen sensor weak(02 Sensor). So at times it starts working or some times it drops up.
Before changing check out the volts from the volt meter. Get one with a digital display, not necessary an expensive one. Try to find your 02 sensor. It is usually in the middle of the silincer pipe. All what you have to do is that go to a gas filling station and stand in the oil bay duck. Once you locate the position the place one needle of the volt meter on its positive wire and second needle should be properly earth with the car body. Start the car and ask someone to sit on the driving wheel. Tell him to take the rpm to 3 for about 1 minute or so. Youon the mean while take the rrading. The reading should fluctuate between 02 to 07volts. If it remains constaint, it means the sensor is faulty, otherwise if the reading is moving up and down it is all right.
Replace a 02 sensor (oxygen sensor) with a second hand one from the junk yard. I did the same. Mine is running perfectly for the last 3 months.
Try it and keep me posted
Best of luck
Qamar
Qamar is offline  
#4 (permalink) Old 01-12-2005, 05:40 PM
n00b
 
bimsupreme's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 42
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
bimsupreme is an unknown quantity at this point
Send a message via MSN to bimsupreme
(Thread Starter)
Thank you guys for the input it was an intake problem, the hose was loose and their was an opening so its fixed now.
bimsupreme is offline  
#5 (permalink) Old 01-12-2005, 07:14 PM
5th Gear Member
 
billB's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: New Jersey
Posts: 1,635
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
billB has a reputation beyond repute billB has a reputation beyond repute billB has a reputation beyond repute billB has a reputation beyond repute billB has a reputation beyond repute billB has a reputation beyond repute billB has a reputation beyond repute billB has a reputation beyond repute billB has a reputation beyond repute billB has a reputation beyond repute billB has a reputation beyond repute
Send a message via Yahoo to billB
Glad it is sorted out
billB is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60)


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Erratic Idle / Misfire / Cutting out makdolby 3-Series (E36) 12 02-05-2012 07:57 AM
Idle Problems '95 325is Burnettm 3-Series (E36) 3 04-26-2005 12:41 PM
Idle Is Weird At Times... Numark318i 3-Series (E21, E30) 8 10-27-2004 01:36 PM
Help! Weird Idle Problem t-im 3-Series (E36) 0 09-25-2004 11:36 PM
Weird Idle Aggieland81 3-Series (E36) 4 11-27-2003 03:54 AM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome