BMW E34 Crankshaft position sensor - BMW Forum - BimmerWerkz.com
5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) Chat relating to the BMW 5-Series of all generations. Specific models include: BMW 518, BMW 520, BMW 520i, BMW 530i, BMW 528i, BMW 530i, BMW 518i, BMW 524d, BMW 525i, BMW 525e, BMW 528e, BMW 540i, BMW 535i, BMW 520d, BMW 525td, BMW 525d, BMW 530d, BMW 525i/xi, BMW 530i/xi. (BMW 5-Series Forum)

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 (permalink) Old 06-02-2008, 02:52 PM
n00b
 
Join Date: Jun 2008
Location: United kingdom
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Rolandos147 is on a distinguished road
(Thread Starter)
BMW E34 Crankshaft position sensor

Hi I've got bmw e34 520i vanos 1992 year.. i just did alot of work on it by putting new engine my previous engine was 520i as well but it was non vanos, now i've got vanos which is slightly better but any way something went wrong with it doing my first test drive with new engine was ok it seemed to be much better than the old one i got 120 miles/h pretty easy after high revs and power tests i drive back home parked up and came back to my car after 20 min. went for another drive and weird things start happening i felt that i can nearly move got back on road floor it and in 2nd gear it could only do 5500 rpm and i could feel loads of misfiring, first thing i looked on temp but it was fine and there wasnt any mechanical faults on it engine sounded ok especially when running idle very smooth no misfiring any i ignore all that kept diving around later on that evening i parked up and my engine was running idle for 15 min and it sounded perfect! so i turned my ignition off than after another 15 minutes i try to start it and that was it, it never started up, actual engine was cranking but there was no sound of live in it like some one cut off petrol and spark! after many things i went thru i got it started some how but it was very badly misfiring i checked the timing it was perfect injection system and spark plugs were ok so i start checking all the sensors and i end up wit weird thing when i disconnect my crankshaft position sensor engine still runs with no change i replace the sensor but still no chang so its down to ECU now or maybe any one of you people have any other suggestions or maybe some one had the same problem??? And is it actually possible to reset my ecu???
Rolandos147 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 (permalink) Old 06-02-2008, 03:02 PM
n00b
 
Join Date: Jun 2008
Location: United kingdom
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Rolandos147 is on a distinguished road
(Thread Starter)
here is some pic of engine i rebuild!!
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_5639.jpg
Views:	3018
Size:	472.6 KB
ID:	26649   Click image for larger version

Name:	IMG_5640.jpg
Views:	6666
Size:	434.1 KB
ID:	26650   Click image for larger version

Name:	IMG_5652.jpg
Views:	770
Size:	425.3 KB
ID:	26651   Click image for larger version

Name:	IMG_5737.jpg
Views:	4927
Size:	395.0 KB
ID:	26652   Click image for larger version

Name:	IMG_5742.jpg
Views:	2155
Size:	561.2 KB
ID:	26653  

Rolandos147 is offline  
#3 (permalink) Old 06-02-2008, 03:06 PM
n00b
 
Join Date: Jun 2008
Location: United kingdom
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Rolandos147 is on a distinguished road
(Thread Starter)
And some more i had wiring loom so i could start my engine in garage and still see temp of it and rpm!!! pretty handsome!!!
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_5745.jpg
Views:	1931
Size:	429.8 KB
ID:	26654   Click image for larger version

Name:	IMG_5750.jpg
Views:	1321
Size:	403.8 KB
ID:	26655   Click image for larger version

Name:	IMG_5754.jpg
Views:	1812
Size:	632.9 KB
ID:	26656   Click image for larger version

Name:	IMG_5755.jpg
Views:	1058
Size:	377.3 KB
ID:	26657   Click image for larger version

Name:	IMG_5770.jpg
Views:	5618
Size:	391.0 KB
ID:	26658  

Rolandos147 is offline  
#4 (permalink) Old 06-02-2008, 03:09 PM
n00b
 
Join Date: Jun 2008
Location: United kingdom
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Rolandos147 is on a distinguished road
(Thread Starter)
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_5771.jpg
Views:	1988
Size:	433.1 KB
ID:	26659   Click image for larger version

Name:	IMG_5779.jpg
Views:	2375
Size:	494.0 KB
ID:	26660  
Rolandos147 is offline  
#5 (permalink) Old 06-04-2008, 12:20 AM
5th Gear Member
 
darkhorse737's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: San Francisco, CA
Posts: 1,494
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
darkhorse737 is on a distinguished road
Cool

disconnect battery and leave it overnight. that will reset your ECU to it's original state.

as of this writing, i am nt sure if the ECU sans vanos is compatible with vanos... in all likelihood, what u are seeing is an ECU mismatch because the vanos mapping is distinctly different from non-vanos ;-)
darkhorse737 is offline  
#6 (permalink) Old 06-04-2008, 03:10 PM
n00b
 
Join Date: Jun 2008
Location: United kingdom
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Rolandos147 is on a distinguished road
(Thread Starter)
well i tried to leave it overnight with no battery, that didnt made any changes!! this ecu is original i took it off with all the engine and wiring loom cos i bought the whole car with this vanos engine just for spares!!! well i booked my self in BMW garage but i still have to wait until Tuesday thats like another 6 days but when i will get answer i will type it in here!!!
Rolandos147 is offline  
#7 (permalink) Old 03-12-2012, 08:50 PM
n00b
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
shaun535i is on a distinguished road
hello,
looks like i have the same issue.
just wont start.
changed crank
air flow
fuel pump
sparks...
what happened to your car-how did u solve it?
shaun535i is offline  
#8 (permalink) Old 03-13-2012, 11:59 AM
4DoorWhore
 
Lord Vader's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Calgary, AB
Posts: 2,210
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Lord Vader is on a distinguished road
OP, that's a really nice engine! I love the custom paint. Is that powder coated or just hi temp paint?


ProjectTechnik.com - Alberta based BMW Community
See My car on Project Technik HERE!

And Follow Me on Instagram @E36M52

Founding Member of the Canyonrot Club! Paint Code #343

| OE M3 Bumper | M3 Mirrors | Max Velocity GTR Lip | Euro ZKW Projector Headlights | Jim Conforti CF CAI | UUC Motorwerks Underdrive Pulleys | 18x8 ASA AR1's | Koni Sport Springs & Shocks |
Lord Vader is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60)


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Camshaft Position Sensor nwiles 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) 1 08-07-2007 01:01 AM
FS: Camshaft Position Sensor - Intake GRIDLOCK OEM Parts 0 05-25-2007 07:29 PM
E34 pistons, connecting rods and Crankshaft Saggis 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) 0 03-23-2006 04:03 AM
Camshaft Position Sensor gigsy 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) 1 10-24-2005 01:08 AM
Picture of Throttle Position Sensor? tourist 3-Series (E36) 4 12-22-2003 03:06 AM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome