Abs/asc Light On 2000 523/525 - BMW Forum - BimmerWerkz.com
BMW Forum BMW Forum

Auto Insurance

» Featured Product
Wheel & Tire Center

Go Back   BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60)
Register Home Forum Active Topics Gallery / Showroom Auto Loans Garage Search Today's Posts Mark Forums Read Auto EscrowInsurance

5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) Chat relating to the BMW 5-Series of all generations. Specific models include: BMW 518, BMW 520, BMW 520i, BMW 530i, BMW 528i, BMW 530i, BMW 518i, BMW 524d, BMW 525i, BMW 525e, BMW 528e, BMW 540i, BMW 535i, BMW 520d, BMW 525td, BMW 525d, BMW 530d, BMW 525i/xi, BMW 530i/xi. (BMW 5-Series Forum)

BimmerWerkz.com is the premier BMW Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 10-15-2004, 12:40 PM   #1 (permalink)
n00b
 
Join Date: Oct 2004
Car:
Posts: 2
Photos:
Avatar1 is an unknown quantity at this point
Hello guys, I really need help as I am at the end of the rope with my vehicle:

I have a 2000 523ise (525 engine) manual 5 speed.

The car is equipped with ABS and ASC. A few months back the ASC/ABS light went on, and when I put it on the scanner it said Rear Left Speed Sensor.

So naturally I changed the sensor and shortly after the light came back on...

Back on the scanner - Left Rear Speed Sensor Circuit......and the speedo does not work; So:

1. Cleaned the sensor's ring
2. Checked wiring visually
3. Checked that all tires are made by the same manufacturer and have similar thread thickness

So I went into troubleshooting mode....abserving the car carefully and this is what happens:

1. When you start the car in the morning - the light is off - speedo works....upon driving it a little distance (about 15 minutes or so) the light will come on.

2. If you start the car and just leave it running the light will come on without moving the car after a little while 15-30 min or so.

3. If you unplug the wire plug from the ABS pump/modulator - and then put it back on the light will dissapear and the car will run normally for an amount of time (again about 15 min or so) before coming back on.

4. I removed the modulator off the pump (6 screws) and cleaned the inside out with aircraft electronics cleaner(**great stuff) - replaced the modulator on the pump - and the light stayed off for what looked like about 15-30 mins or so.

I dont know what to do much more than that. Can someone PLEASE help me, I need to fix the car ASAP for a driving test - which cant be taken without the speedo working. Any ideeas would be appreciated. Thanks.
Avatar1 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 10-15-2004, 07:47 PM   #2 (permalink)
5th Gear Member
 
billB's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: New Jersey
Car:
Posts: 1,635
Photos:
billB has a reputation beyond reputebillB has a reputation beyond reputebillB has a reputation beyond reputebillB has a reputation beyond reputebillB has a reputation beyond reputebillB has a reputation beyond reputebillB has a reputation beyond reputebillB has a reputation beyond reputebillB has a reputation beyond reputebillB has a reputation beyond reputebillB has a reputation beyond repute
Send a message via Yahoo to billB
Avatar1

You said:
1. When you start the car in the morning - the light is off - speedo works....upon driving it a little distance (about 15 minutes or so) the light will come on.

2. If you start the car and just leave it running the light will come on without moving the car after a little while 15-30 min or so


1. The above problem makes me think you have A THERMAL EFFECT on the hydrolic unit itself. It sounds like the ABS unit probably has a fault which causes it to shut down ONLY when it gets hot (see 1 and 2 above.... after 15-30 minutes). you can further test it by applying different temps i.e. heating/cooling the hydrolic control unit itself. If so it may need to be reprogrammed (I am afraid by the dealer only) if not changed.

2. Also you said you Cleaned the sensor's ring
Take a look inside the hole of the sensor (where the sensor came out of) and you will notice a tiny wheel with holes in it then spin and look for anything foreign on it. As you may well know these sensors are magnetic. So too much of any stuff on that tiny wheel will throw your reading off causing all kind of unplausible readings/ calculations on the computer.

P.S.
A.The above assumes all your sensors are in perfect condition since they are the primary cause of this problem. Just make sure
B. ASC light is also related to your differential+Throttle control+tranny. In fact when your car skids it cuts the throttle even if you floor it.
Good luck and please let us know of the outcome
regards
billb
billB is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2004, 08:49 AM   #3 (permalink)
n00b
 
Join Date: Oct 2004
Car:
Posts: 2
Photos:
Avatar1 is an unknown quantity at this point
Quote:
Originally posted by billB@Oct 16 2004, 12:47 AM
Avatar1

You said:
1. When you start the car in the morning - the light is off - speedo works....upon driving it a little distance (about 15 minutes or so) the light will come on.

2. If you start the car and just leave it running the light will come on without moving the car after a little while 15-30 min or so


1. The above problem makes me think you have A THERMAL EFFECT on the hydrolic unit itself. It sounds like the ABS unit probably has a fault which causes it to shut down ONLY when it gets hot (see 1 and 2 above.... after 15-30 minutes). you can further test it by applying different temps i.e. heating/cooling the hydrolic control unit itself. If so it may need to be reprogrammed (I am afraid by the dealer only) if not changed.

2. Also you said you Cleaned the sensor's ring
Take a look inside the hole of the sensor (where the sensor came out of) and you will notice a tiny wheel with holes in it then spin and look for anything foreign on it. As you may well know these sensors are magnetic. So too much of any stuff on that tiny wheel will throw your reading off causing all kind of unplausible readings/ calculations on the computer.

P.S.
A.The above assumes all your sensors are in perfect condition since they are the primary cause of this problem. Just make sure
B. ASC light is also related to your differential+Throttle control+tranny. In fact when your car skids it cuts the throttle even if you floor it.
Good luck and please let us know of the outcome
regards
billb
[snapback]211943[/snapback]

I have diagnosed the problem.

HERE'S HOW TO SEE IF IT'S THE ABS CONTROLLER UNDER THE HOOD OF THE CAR:

1. GOTO AN OFFICE SUPERSTORE AND BUY A CAN OF COMPRESSED AIR
2. RUN THE CAR UNTIL THE LIGHT COMES ON
3. USE THE SPRAY UPSIDE DOWN AND SPRAY LIQUID OXYGEN ON THE UNIT UNTIL IT IS COLD (COLD COLD NOT EVEN ROOM TEMPERATURE)
4. IF THE LIGHT GOES OUT - ITS THE ABS CONTROLLER

THANKS EVERYONE!
Avatar1 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60)


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How To Tell Options With Vin? cm70man 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) 20 11-11-2013 05:31 PM
"help! I Want Better Headlights On My 3er!" jlevi 3-Series (E46, E90) 55 11-19-2012 01:23 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -5. The time now is 04:24 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.