940 540i Tranny problem - BMW Forum - BimmerWerkz.com
5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) Chat relating to the BMW 5-Series of all generations. Specific models include: BMW 518, BMW 520, BMW 520i, BMW 530i, BMW 528i, BMW 530i, BMW 518i, BMW 524d, BMW 525i, BMW 525e, BMW 528e, BMW 540i, BMW 535i, BMW 520d, BMW 525td, BMW 525d, BMW 530d, BMW 525i/xi, BMW 530i/xi. (BMW 5-Series Forum)

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 (permalink) Old 07-09-2004, 01:46 PM
n00b
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Matt_P is an unknown quantity at this point
(Thread Starter)
I have a 94 540i w/145K miles and I'm experiencing a very strange problem with the automatic transmission.
Basically the normal driving mode ('E') doesn't engage properly right away. If I put it in Drive it will crawl for a while and suddenly it will engage and drive pretty normal. I've got the fluid replaced but now it's worst because it will do it even at traffic lights or stops.
This is the interesting part: if I use the winter mode (*) it runs perfectly. The mechanic told me it could be a solenoid since he found the old fluid clean with no metal traces which indicate it's not a mechanical problem.

Any ideas?

Thanks!
Matt_P is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 (permalink) Old 07-09-2004, 02:53 PM
1st Gear Member
 
Join Date: Apr 2004
Location: New Zealand
Posts: 142
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
silverlea is an unknown quantity at this point
Hey Mat,
Does'nt sound real flash ahy.
I hope it is the solenoid,because that is an easy fix and not expensive.If the fluids are ok in the trans,then it as to be something more serious inside.Probably a stuck valve or something worn.
Find a shop with good auto repair history.
good luck.

Chers.
SILVERLEA.
silverlea is offline  
#3 (permalink) Old 07-09-2004, 03:48 PM
1st Gear Member
 
Join Date: Jan 2004
Location: Central New Jersey
Posts: 165
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
njtech is an unknown quantity at this point
Matt,
Check the trans wire harness, I have had seals leak causing all kinds of funky shifting problems. Also the mode selector switch could be the problem, maybe spilled some coffee on it? I would swap one in being that it's inexpensive.
njtech is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60)


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2001 330 Ci Tranny Problem (Reverse Gear) Need Advise texasjoe 3-Series (E46, E90) 11 11-09-2005 01:45 AM
Weird E34 540 tranny problem, help needed.. antose9 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) 8 11-09-2005 12:43 AM
E39 540i Manaul Tranny pamato Looking For 0 10-21-2005 10:30 AM
2001 540I Transmission Problem dukesmg 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) 1 09-12-2005 08:28 PM
Tranny Problem sajco 3-Series (E36) 2 02-15-2005 10:00 AM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome