94 530 code 1213, MAF IAT Sensor? - BMW Forum - BimmerWerkz.com
BMW Forum BMW Forum

Auto Insurance

» Featured Product
Wheel & Tire Center

Go Back   BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60)
Register Home Forum Active Topics Gallery / Showroom Auto Loans Garage Search Today's Posts Mark Forums Read Auto EscrowInsurance

5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) Chat relating to the BMW 5-Series of all generations. Specific models include: BMW 518, BMW 520, BMW 520i, BMW 530i, BMW 528i, BMW 530i, BMW 518i, BMW 524d, BMW 525i, BMW 525e, BMW 528e, BMW 540i, BMW 535i, BMW 520d, BMW 525td, BMW 525d, BMW 530d, BMW 525i/xi, BMW 530i/xi. (BMW 5-Series Forum)

BimmerWerkz.com is the premier BMW Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 03-27-2009, 08:17 PM   #1 (permalink)
n00b
 
Join Date: Dec 2008
Location: El Cajon, CA
Car: 94 530i, 140 K mi, orient blau
Posts: 4
Photos:
lrayvick is on a distinguished road
94 530 code 1213, MAF IAT Sensor?

Glad I found you guys.

I need an opinion about the intake air sensor. Bentley says the resistance across the terminals should be 2.5 K ohms at about 70 degrees F. I checked them all and got between .5 and 1.6. Anyone know how to test these?

I am in So Cal. Failed smog inspection by max limits on CO2, fine on CO and NOX. New OEM spark plugs. 140 K mi on motor with runs great, doesn't use oil, etc. Cat checks out ok and Bosch O2 sensors were new 20 K miles ago.

Found it was throwing code 1213 - Lambda Control 2 which means "fuel tank ran empty, Incorrect Fuel Pressure, Injector valve defective or coked, Engine Temperature Sensor defective, Secondary air leak, Fuel evaporation control system defective, Air Flow Meter defective and/or the combustion is being disturbed by mechanical failure (Spark plugs, compression, intake/exhaust valves, ...etc.)"

Fuel tank did not run empty. Fuel pressure is in spec.
lrayvick is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-28-2009, 03:23 PM   #2 (permalink)
n00b
 
Join Date: Dec 2008
Location: El Cajon, CA
Car: 94 530i, 140 K mi, orient blau
Posts: 4
Photos:
lrayvick is on a distinguished road
Also I unplugged the sensor and started the car. It seemed to run a little rough and the check engine light came on. Plugged the sensor back in with the motor running and it died. Restarted it - as before.
lrayvick is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2009, 04:54 PM   #3 (permalink)
n00b
 
Join Date: Dec 2008
Location: El Cajon, CA
Car: 94 530i, 140 K mi, orient blau
Posts: 4
Photos:
lrayvick is on a distinguished road
I was confused about the sensors - the IAT sensor tested good. Could not test the MAF sensor.

So I finally broke down and took it to a friend who has a BMW code reader. He confirmed that the MAF is bad.
lrayvick is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2009, 05:19 PM   #4 (permalink)
Sodium Chloride
 
saltshaker185's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Louisville Ky
Car: 95 M3
Posts: 3,762
Photos:
saltshaker185 is a splendid one to beholdsaltshaker185 is a splendid one to beholdsaltshaker185 is a splendid one to beholdsaltshaker185 is a splendid one to beholdsaltshaker185 is a splendid one to beholdsaltshaker185 is a splendid one to beholdsaltshaker185 is a splendid one to beholdsaltshaker185 is a splendid one to behold
Send a message via AIM to saltshaker185 Send a message via MSN to saltshaker185
try some MAF cleaner before replacing the unit...
saltshaker185 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60)


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Iat Sensor?!!! thatfatguy 1,6,7,8 - Series and Mini Cooper 3 11-04-2009 05:06 AM
94 530i m60 e34 code 1213 car has a misfire help?? mybeamer 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) 3 03-04-2009 10:32 PM
Iat Sensor flemishlion 3-Series (E46, E90) 6 06-13-2005 11:59 AM
Iat Sensor smx 3-Series (E36) 4 03-11-2005 07:34 AM
IAT SENSOR! M5power 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) 4 03-28-2004 11:01 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -5. The time now is 03:12 PM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.