2001 E39 530i - lean on cold start codes - BMW Forum - BimmerWerkz.com
BMW Forum BMW Forum

Auto Insurance

» Featured Product
Wheel & Tire Center

Go Back   BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60)
Register Home Forum Active Topics Gallery / Showroom Auto Loans Garage Search Today's Posts Mark Forums Read Auto EscrowInsurance

5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) Chat relating to the BMW 5-Series of all generations. Specific models include: BMW 518, BMW 520, BMW 520i, BMW 530i, BMW 528i, BMW 530i, BMW 518i, BMW 524d, BMW 525i, BMW 525e, BMW 528e, BMW 540i, BMW 535i, BMW 520d, BMW 525td, BMW 525d, BMW 530d, BMW 525i/xi, BMW 530i/xi. (BMW 5-Series Forum)

BimmerWerkz.com is the premier BMW Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 10-20-2012, 05:08 AM   #1 (permalink)
n00b
 
Join Date: Oct 2012
Location: Tx
Car: 2001 E39 530i White with partial M
Posts: 1
Photos:
AJFoyt is on a distinguished road
Question 2001 E39 530i - lean on cold start codes

My 2001 E39 530i has the following symptoms since purchase in 08/2010 @ 137K miles.

When leaving the car parked for 2-3 days without using it runs very rough with a miss on start until the engine warms. Now in 09/2012 at 200K miles after maintenance this is getting worse. 9 engine codes being thrown: P1348 misfire during start c4; P0171 Lean Bank 1; P0174 Lean Bank 2; P0313 Msfire detected with low fuel; P1350 misfire detected during start c5; P1346 misfire during start c3; P1351; P1349; P0300 .....

This has resulted now in the rough running even when the engine is hot at times at low engine RPM's. shutting down the engine for 5-10 minutes seems to resolve except for the constant low level misfire at idle.

When the engine is at highway speeds it runs great with no misfiring unless the cold start very rough condition occurs after the 2-3 days of no use when the engine is cold.

I have looked for arcing at coil packs and see no issue. Misfire is random in all cylinders. Could be a sensor is intermittent? Vacuum leak only on cold start?

Other ideas to troubleshoot?
AJFoyt is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60)


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Car doesn't start - Need help for error codes dave4 3-Series (E46, E90) 1 07-18-2012 05:44 AM
2001 e39 530i has a hard time starting in the cold kdominating 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) 7 02-05-2011 11:57 PM
01 530i Cold Start? biobill 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) 7 04-08-2009 09:50 AM
Intake boots, and lean P0171 P0174 codes longrob 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) 2 03-23-2009 03:50 PM
2001 325Ci Cold Start Problem! aanilust 3-Series (E46, E90) 0 01-20-2008 04:29 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -5. The time now is 07:17 PM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.