1994 E34 - 530i Not Starting - Looking for insight - BMW Forum - BimmerWerkz.com
BMW Forum BMW Forum

Auto Insurance

» Featured Product
Wheel & Tire Center

Go Back   BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60)
Register Home Forum Active Topics Gallery / Showroom Auto Loans Garage Search Today's Posts Mark Forums Read Auto EscrowInsurance

5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) Chat relating to the BMW 5-Series of all generations. Specific models include: BMW 518, BMW 520, BMW 520i, BMW 530i, BMW 528i, BMW 530i, BMW 518i, BMW 524d, BMW 525i, BMW 525e, BMW 528e, BMW 540i, BMW 535i, BMW 520d, BMW 525td, BMW 525d, BMW 530d, BMW 525i/xi, BMW 530i/xi. (BMW 5-Series Forum)

BimmerWerkz.com is the premier BMW Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 04-03-2012, 06:00 PM   #1 (permalink)
n00b
 
Join Date: Mar 2012
Car:
Posts: 3
Photos:
jroush is on a distinguished road
1994 E34 - 530i Not Starting - Looking for insight

Helping my son with a 530i which will not start after replacing the bad engine with a used one, but without guaranteed history on the replacement.

Car cranks fine, compression OK on all cylinders, new plugs which fire, fuel pump running. Went through the various inputs to the DME and all inputs seem reasonable, although without firm specs on each, having to "deduce" on some.

Lab scope shows what may be the problem. Crank sensor, cam sensor and ignition waveforms are "right on" . However the injection pulse seems to be 180 degrees out of synch. The scope shows the injector pulsing immediately before the spark plug fires, but that would be with the valves closed on the compression stroke. The injector should be pulsing at the end of the exhaust stroke so the fuel is pulled into the cylinder on the intake stroke.

Doing a lot of searching and reading trying to find what causes the DME to set the injection pulse timing in case something "feeding" the DME is causing the problem, but have not found anything yet. Have the feeling that it will be something simple that I/we missed, but needing the insight and wisdom of those with more experience in the area than myself.

Suggestions? Reference links that provide detail information?


1994 E34 - 530i Not Starting - Looking for insight-94_530i_waveform.jpg

Thanks
jroush is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 04-03-2012, 08:20 PM   #2 (permalink)
Neutral Member
 
Join Date: Dec 2009
Car:
Posts: 87
Photos:
westin is on a distinguished road
Thats a hell of scope you got there those are pattern though back probing? the cam to crank wave paternare a bit off ussually cam to crank its 2 to 1 but i need to double check that.
westin is offline   Reply With Quote
Old 04-03-2012, 08:28 PM   #3 (permalink)
Neutral Member
 
Join Date: Dec 2009
Car:
Posts: 87
Photos:
westin is on a distinguished road
On more thing for.analog wave the crank sensor looks really choppy,unless the scope setting its a bit of for the frequency,the cam sensor looks weird too,no codes?
westin is offline   Reply With Quote
Old 04-03-2012, 09:37 PM   #4 (permalink)
n00b
 
Join Date: Mar 2012
Car:
Posts: 3
Photos:
jroush is on a distinguished road
Thanks for the inputs.

Pattern looks better at smaller/shorter time interval, but wanted to show something approaching a complete compression cycle.

Will have to recheck codes, but last check which was a few weeks back, not getting any. Had hoped to get something which might indicate a problem in the CAN modules communications which was causing the problem, but not that fortunate.
jroush is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2012, 10:42 PM   #5 (permalink)
n00b
 
Join Date: Oct 2012
Location: Indianapolis, IN
Car: 1994 e34 v8
Posts: 4
Photos:
jaysettle is on a distinguished road
Same problem here 530i not starting

jroush did you ever figure this out? I'm having the same problem. My e34 1994 m60 will turn over strong but wont catch and start. I just bought the car a week ago and was driving it everywhere no problems. Then this morning it would not start. Tonight I've covered that my engine is getting clean spark. I've checked the fuel pressure right before the fuel rail and it builds up strong when I try to start the car. I've hooked an oscilloscope up to the crank position sensor and get a sin wave similar to yours in your pic. I've checked compression as well at about 90psi in the front right(passenger) cylinder and 85psi in the cylinder behind that. Not sure what else this picky engine needs to ignite fuel?? Any progress on your situation?
jaysettle is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60)


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1994 530i camper1159 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) 3 07-16-2013 06:00 PM
Hi Can Some-one Help 530i 1994 antaks 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) 6 03-23-2009 11:41 AM
530i...1994 dschold2 New Members Check In 1 03-01-2009 07:21 PM
1994 BMW 530i V8 dvtent Picture Showroom 1 10-15-2008 10:00 PM
530i just starting out crayzehpnoy85 Picture Showroom 6 05-22-2004 04:16 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -5. The time now is 05:12 PM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.