01 e39 530i cruise control not working - BMW Forum - BimmerWerkz.com
5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) Chat relating to the BMW 5-Series of all generations. Specific models include: BMW 518, BMW 520, BMW 520i, BMW 530i, BMW 528i, BMW 530i, BMW 518i, BMW 524d, BMW 525i, BMW 525e, BMW 528e, BMW 540i, BMW 535i, BMW 520d, BMW 525td, BMW 525d, BMW 530d, BMW 525i/xi, BMW 530i/xi. (BMW 5-Series Forum)

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 (permalink) Old 11-03-2009, 06:54 PM
n00b
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
flavionbmw is on a distinguished road
(Thread Starter)
Unhappy 01 e39 530i cruise control not working

I just replaced my 1998 bmw 528 with this 2001 530i sport package , well my cruise control is dead , nothing happens when i try to turn it on . no light comes on ... nothing . Any ideas what should i check and where ? . Thank you very much .

oh btw
mass air flow sensor is bad .
3rd stop light is bad .
i don't know if those have anything to do with cruise control , stop light bulbs were dying all the time on my 528 but cruise was still working

Last edited by flavionbmw; 11-03-2009 at 07:13 PM.
flavionbmw is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 (permalink) Old 11-03-2009, 06:59 PM
OMFG another one!?
 
witeshark's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Miami FL
Posts: 14,697
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
witeshark is just really nice witeshark is just really nice witeshark is just really nice witeshark is just really nice witeshark is just really nice
Have you looked at the fuse box?

BMW

Sig by zeaq
witeshark is offline  
#3 (permalink) Old 11-03-2009, 07:06 PM
n00b
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
flavionbmw is on a distinguished road
(Thread Starter)
Wink

On my fuse chart there is no fuse for the cruise control but yes i did check and all fuses look good . Thank you
flavionbmw is offline  
#4 (permalink) Old 11-03-2009, 07:33 PM
OMFG another one!?
 
witeshark's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Miami FL
Posts: 14,697
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
witeshark is just really nice witeshark is just really nice witeshark is just really nice witeshark is just really nice witeshark is just really nice
Maybe you can find a diagram at realoem.com

BMW

Sig by zeaq
witeshark is offline  
#5 (permalink) Old 11-03-2009, 10:28 PM
n00b
 
Join Date: Oct 2009
Location: Champaign IL
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
champaign777 is on a distinguished road
ya looks like your swap was bad
champaign777 is offline  
#6 (permalink) Old 03-11-2011, 03:37 PM
n00b
 
Join Date: Feb 2011
Location: Hamilton, Ontario, Canada
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
chostovs is on a distinguished road
Hi, did you solve the problem? I have an 01 530i with the same problem and no one seems to know what to do. The dealer scoped it and said replace the MAF and that did not solve the problem.

Chuck,
Hamilton Ontario
chostovs is offline  
#7 (permalink) Old 03-14-2011, 02:28 PM
n00b
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
flavionbmw is on a distinguished road
(Thread Starter)
Quote:
Originally Posted by chostovs View Post
Hi, did you solve the problem? I have an 01 530i with the same problem and no one seems to know what to do. The dealer scoped it and said replace the MAF and that did not solve the problem.

Chuck,
Hamilton Ontario

Yes it was the brake switch , i did not even replaced it , i just pulled it out and the plug it back in and it works since then , this hapend 1 year ago and it still works fine . ( the brake lights were working fine before i removed it !!! )
Try and do that and if it's still not working just buy a new one , i don't think they are expansive ( ebay )
flavionbmw is offline  
#8 (permalink) Old 03-14-2011, 03:32 PM
n00b
 
Join Date: Feb 2011
Location: Hamilton, Ontario, Canada
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
chostovs is on a distinguished road
[QUOTE=flavionbmw;634919]Yes it was the brake switch , i did not even replaced it , i just pulled it out and the plug it back in and it works since then , this hapend 1 year ago and it still works fine . ( the brake lights were working fine before i removed it !!! )
Try and do that and if it's still not working just buy a new one , i don't think they are expansive ( ebay )[/QUOTE

OK thanks! I will try it.
chostovs is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60)


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cruise control not working? PrInG 3-Series (E36) 5 08-16-2009 08:10 PM
525 tdi cruise control not working martinwillmott 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) 10 03-25-2009 12:49 PM
94 540i - Cruise Control not working 94-540i 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) 2 12-27-2008 06:24 AM
cruise control stopped working Bleier325 3-Series (E36) 8 11-19-2006 09:12 AM
cruise control not working espestice1 3-Series (E46, E90) 0 12-31-2003 07:47 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome