Speedo Accuracy - BMW Forum - BimmerWerkz.com
BMW Forum BMW Forum

Auto Insurance

» Featured Product
Wheel & Tire Center

Go Back   BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 3-Series (E46, E90)
Register Home Forum Active Topics Gallery / Showroom Auto Loans Garage Search Today's Posts Mark Forums Read Auto EscrowInsurance

3-Series (E46, E90) Chat relating to the BMW 3-Series from 1999 to Current. Models include: BMW 316i, BMW 318i, BMW 318Ci, BMW 320i, BMW 323i, BMW 325i, BMW 330i, BMW 328 Ci, BMW 328i, BMW 325i/xi, BMW 330Ci, BMW 320d, BMW 330d, BMW 335d.

BimmerWerkz.com is the premier BMW Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 09-01-2004, 01:10 AM   #1 (permalink)
1st Gear Member
 
Join Date: Apr 2004
Car:
Posts: 139
Photos:
320CDI is an unknown quantity at this point
How accurate is the speedo.

I set my cruise control at 70 mph and the car shows approx 68 on the aveage speed on the computer (I reset it when I am traveling at this speed) - the speedo shows 70.

I set my maximum speed warning tone to x and the speedo always goes about 3 MPH over the figure.

My car is standard from BMW - no change to the wheel size which I guess would effect these kind of things??

Do BMW build in a bit of protection for their customers against speed camera's?

This might explain why I have seen posts on this site saying that the cars are actually faster than the BMW spec - maybe they are not and its just the speedo that over reads.

I have to say I expected better from a quality car.

Anyone else see this?
320CDI is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 09-01-2004, 02:18 PM   #2 (permalink)
5th Gear Member
 
EnvyM3's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Manchester, NH
Car:
Posts: 1,990
Photos:
EnvyM3 is an unknown quantity at this point
Send a message via Yahoo to EnvyM3
Quote:
Originally posted by 320CDI@Sep 1 2004, 01:50 AM
How accurate is the speedon.

I set my cruise control at 70 mph and the car shows approx 68 on the aveage speed on the computer (I reset it when I am traveling at this speed) - the speedo shows 70.

I set my maximum speed warning tone to x and the speedo always goes about 3 MPH over the figure.

My car is standard from BMW - no change to the wheel size which I guess would effect these kind of things??

Do BMW build in a bit of protection for their customers against speed camera's?

This might explain why I have seen posts on this site saying that the cars are actually faster than the BMW spec - maybe they are not and its just the speedo that over reads.

I have to say I expected better from a quality car.

Anyone else see this?
Nope! According to the last ticket I got, I was clocked at 85mph and that how fast I was going. So it seems pretty accurate to me.
__________________
<img src='http://www.european-forums.com/forums/uploads/post-1-1119565837.jpg' border='0' alt='user posted image' />
EnvyM3 is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2004, 02:22 PM   #3 (permalink)
1st Gear Member
 
Join Date: Apr 2004
Car:
Posts: 139
Photos:
320CDI is an unknown quantity at this point
so does your speedo and your avearge mph computer match (i.e set your cruise control at 70mph on the motor way and then reset your av MPH computer and see what it says)
320CDI is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2004, 02:24 PM   #4 (permalink)
4th Gear Member
 
doughboyea's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Bedminster, NJ
Car:
Posts: 820
Photos:
doughboyea is an unknown quantity at this point
Send a message via AIM to doughboyea Send a message via Yahoo to doughboyea
Ticket at 90mph, doing exactly that, Police dude used a laser gun, accurate within 1-3mph....i think.

Dough
__________________
<img src='http://img.photobucket.com/albums/v298/doughboyea/car3.jpg' border='0' alt='user posted image' />
<span style='color:green'><u>Proud</u> Member of the BMW Community</span>
<span style='color:black'>1999 BMW 328i Jet Black
--Total Dinan Points: 5 --
<a href='http://dinancars.com/SeriesPrint.asp?prod=335' target='_blank'>----</a>Dinan Stage 1 Suspension<a href='http://dinancars.com/SeriesPrint.asp?prod=335' target='_blank'>----</a></span>
<span style='color:black'><a href='http://www.ajusa.com/cgi-bin/knfilters/start?r=ajusa&ajr_skey=e2398f2ee8c6388757f9e7fb800 a4cb9' target='_blank'> --</a>K&amp;N Air Filter<a href='http://www.ajusa.com/cgi-bin/knfilters/start?r=ajusa&ajr_skey=e2398f2ee8c6388757f9e7fb800 a4cb9' target='_blank'> --</a></span>
doughboyea is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2004, 02:24 PM   #5 (permalink)
1st Gear Member
 
Join Date: Apr 2004
Car:
Posts: 139
Photos:
320CDI is an unknown quantity at this point
ok but same question what does the computer say you are doing?
320CDI is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2004, 04:06 PM   #6 (permalink)
5th Gear Member
 
EnvyM3's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Manchester, NH
Car:
Posts: 1,990
Photos:
EnvyM3 is an unknown quantity at this point
Send a message via Yahoo to EnvyM3
Quote:
Originally posted by 320CDI@Sep 1 2004, 03:02 PM
so does your speedo and your avearge mph computer match (i.e set your cruise control at 70mph on the motor way and then reset your av MPH computer and see what it says)
No, my computer is all f-d up because my outside temp gague is shot. Haven't had a chance to fix it yet. But I will let you know once I get it fixed
__________________
<img src='http://www.european-forums.com/forums/uploads/post-1-1119565837.jpg' border='0' alt='user posted image' />
EnvyM3 is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2004, 04:33 PM   #7 (permalink)
1st Gear Member
 
Join Date: May 2004
Location: Seattle, WA
Car:
Posts: 262
Photos:
KillFox is an unknown quantity at this point
Send a message via AIM to KillFox Send a message via Yahoo to KillFox
I will go try it out and post back later.
__________________
<img src='http://3dwire.net/~matt/killfoxsig2.gif' border='0' alt='user posted image' />
KillFox is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2004, 11:58 AM   #8 (permalink)
n00b
 
Join Date: Jan 2004
Car:
Posts: 25
Photos:
chris323i is an unknown quantity at this point
I think in general, the cruise control does not keep your car at exactly the speed you set all the time. My car (on cruise control) speeds up on uphills and slows downhill.
chris323i is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2004, 01:04 PM   #9 (permalink)
1st Gear Member
 
Join Date: Apr 2004
Car:
Posts: 139
Photos:
320CDI is an unknown quantity at this point
try it just for a short distance on a flat road - it will change on hills etc but over a short flat distance it should be acurate! (imo)
320CDI is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2004, 10:21 PM   #10 (permalink)
1st Gear Member
 
Join Date: May 2004
Location: Seattle, WA
Car:
Posts: 262
Photos:
KillFox is an unknown quantity at this point
Send a message via AIM to KillFox Send a message via Yahoo to KillFox
Worked perfect for me on cruise control. 60.3 avg speed , doing 60.
__________________
<img src='http://3dwire.net/~matt/killfoxsig2.gif' border='0' alt='user posted image' />
KillFox is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2004, 12:41 AM   #11 (permalink)
1st Gear Member
 
Join Date: Apr 2004
Car:
Posts: 139
Photos:
320CDI is an unknown quantity at this point
Must just be my car then - I wonder if it is because of the wheels they put on the sport model?

Although I am sure that my old car did it as well - not sure if the wheels were bigger than standard on that one??
320CDI is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2004, 08:52 AM   #12 (permalink)
n00b
 
Greenbean's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Car:
Posts: 1
Photos:
Greenbean is an unknown quantity at this point
Don't automobile makers program an amount of inaccuracy into their speedometers? I spent 4-years with Acura/Honda and they all have a 1%-10% inaccuracy limit...So as to error on the slower side of the speed your guage indicates...My Acura is actually 1-3 MPH slower than my guage displays.
__________________
[B]B.S. Goodwrench[B]
Greenbean is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2004, 11:58 AM   #13 (permalink)
1st Gear Member
 
Join Date: Apr 2004
Car:
Posts: 139
Photos:
320CDI is an unknown quantity at this point
That's what I am wondering - and if they do it explaines why some people who have posted feel that their car is faster than the bmw spec sheets say.

Cheers
320CDI is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 3-Series (E46, E90)


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem With Speedo On 1991 E34 535i ben_t 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) 0 12-29-2004 01:51 AM
160 top out speedo is it a problem buuhh99 3-Series (E36) 39 08-18-2004 12:30 PM
Speedo Problem pogiboy9 3-Series (E21, E30) 1 03-30-2004 07:21 PM
Changing Speedo Housings Steve (Australia) 3-Series (E21, E30) 0 12-30-2003 05:49 AM
Yes another Speedo problem Aussie_323i 3-Series (E21, E30) 1 09-24-2003 06:25 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -5. The time now is 11:21 PM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.