HELP - Brake, ABS, and DSC lights on - BMW Forum - BimmerWerkz.com
3-Series (E46, E90) Chat relating to the BMW 3-Series from 1999 to Current. Models include: BMW 316i, BMW 318i, BMW 318Ci, BMW 320i, BMW 323i, BMW 325i, BMW 330i, BMW 328 Ci, BMW 328i, BMW 325i/xi, BMW 330Ci, BMW 320d, BMW 330d, BMW 335d.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 (permalink) Old 09-21-2005, 06:39 PM
1st Gear Member
 
Fangs's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 171
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Fangs will become famous soon enough Fangs will become famous soon enough
(Thread Starter)
Question HELP - Brake, ABS, and DSC lights on

It doesn't happen every time I start the car, but I sometimes get a combination of the following dash warning lights when I turn the car on. Either:

1. The red "Brake", yellow "ABS", and yellow DSC "Triangle with !" all come on and dont' turn off. Doesn't matter where the emergency brake handle is, and they alway stay on until I shut the car off. OR

2. Only the yellow "ABS", and yellow DSC "Triangle with !" come on. If only these two come on, when I pass through about 8 mph , they always both go off until the next time I start it.

It sounds like a sensor in the emergency brake is intermittent upon startup self-test... I live an hour from the nearest dealer, and have done/can do some maintenance myself. Wondering if it's something I can replace without having to hope the stealer has the part in stock...

ANY IDEAS? used:

Thanks in advance...

<span style='font-size:12pt;line-height:100%'><span style='color:blue'>I don't drive fast,</span> <span style='color:red'>I FLY LOW</span></span>
'99 323i
'02 540i
Fangs is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 (permalink) Old 09-21-2005, 07:24 PM
2nd Gear Member
 
zibby's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Vancouver, Canada
Posts: 507
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
zibby is an unknown quantity at this point
To me sounds like wheels speed sensor ? Anyone , any idea ?
zibby is offline  
#3 (permalink) Old 09-21-2005, 08:58 PM
n00b
 
Join Date: Jan 2004
Location: Regina, Saskatchewan, Canada
Posts: 44
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
titanium330 is an unknown quantity at this point
Same Problem!!!

My 2001 330Ci is doing the exact same thing!!!! I have had the dealer scan it repeatedly and it comes up with nothing! They think it might be the Traction control modual, but it hasn't set a code yet. If it is the modual, they told me it would be over $1000 to fix. I thought it might be a bad wheel sensor, but your idea about the e-brake sensor sounds very likely, as one of my e-brake adjustors is siezed. I am taking to the dealer again in a week or so. I will let you know what I find out, if you hear anything, please pass it on too.
Reg
titanium330 is offline  
#4 (permalink) Old 09-21-2005, 11:59 PM
n00b
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 4
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
texasjoe is on a distinguished road
I had the Same problem!!!!!!!

When i first bought my Bmw New in 2 weeks that light came on and all they told me was just that the car had some sensors that werent fuctioning due to the roads here in El Paso he said since there built in Germany Ofcurse there roads are made for speed not like here in El Paso Pot holes everywhere ect, but i serious think its no more than a 1,000 to get fix i Say about a good 200.00 , check around first.
texasjoe is offline  
#5 (permalink) Old 09-22-2005, 12:03 AM
2nd Gear Member
 
zibby's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Vancouver, Canada
Posts: 507
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
zibby is an unknown quantity at this point
I am pretty much sure , that faulty wheel speed sensor cause these symptoms, what you experience on your car. Check it first! It is funny, but sometimes it does not throw out any faulty codes when scaned , eventough is faulty.

Last edited by zibby; 09-22-2005 at 01:05 AM.
zibby is offline  
#6 (permalink) Old 09-22-2005, 12:45 AM
n00b
 
Join Date: Jan 2004
Location: Regina, Saskatchewan, Canada
Posts: 44
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
titanium330 is an unknown quantity at this point
checking the speed sensor

How do I check the wheel speed sensor? Pull the wheel off and then what? Texas Joe, do you remember which sensor(s) they fixed on your car?
Thanks so much guys!
titanium330 is offline  
#7 (permalink) Old 09-27-2005, 04:54 PM
1st Gear Member
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 147
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
2001BMW330iRob is an unknown quantity at this point
Same thing happens with me.
One day three lights come on and stay on.
Next day two lights come on and once underway they go off.
What is the fix, I would like to clear this up as well without going to the stealership.
How do you replace the wheel speed sensors? used:
2001BMW330iRob is offline  
#8 (permalink) Old 09-27-2005, 06:42 PM
n00b
 
Join Date: Jun 2005
Location: Baja, Oklahoma
Posts: 35
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
sycow is an unknown quantity at this point
Read this info, could help!
ABS, ASC, AND ASC+T MALFUNCTION
MODELS AFFECTED: All models equipped with ABS,ASC OR ASC+T
FAULT: Any of the ABS ASC and ASC+T systems inoperative, intermittently inoperative, or illuminating
the warning lamp.
CAUSE: All BMW'S with slip control systems use 4 wheel speed sensors which monitor each wheels
speed of rotation with a high accuracy. The system control unit uses this information to calculate a
vehicle speed. In this way it detects wheel speed variation. If the inputs vary from each other by a certain
amount, the control unit is not able to do the calculation reliably (plausibility fault) and takes its self
off-line as a safety precaution(fail-safe).This can be because the wheels and tires are non-approved partsand therefore do not agree with the system.SOLUTION: Make sure the vehicle is fitted with BMW approved wheels and tires. Then do further
diagnostic testing to check if fault is resolved.

ABS WARNING LIGHT COMES ON
MODELS AFFECTED: All with ABS
FAULT: ABS warning light comes on intermittently. Normal troubleshooting procedures find no defect.
CAUSE: If cars have recently had two new tires, or snow tires put on. Sometimes when the car is driven
over 50 MPH.
SOLUTION: Check all four tires on the car, make sure they are the same brand, style, and size. Check if
any of the new tires have substantially more tread than the rest. These differences may cause enough
variance in rolling diameters to confuse the ABS control unit, which intern gives a false signal to the ABS
warning light.

Last edited by sycow; 09-27-2005 at 06:46 PM.
sycow is offline  
#9 (permalink) Old 09-27-2005, 08:02 PM
1st Gear Member
 
Fangs's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 171
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Fangs will become famous soon enough Fangs will become famous soon enough
(Thread Starter)
2001BMW330iRob, Sounds like we have the exact same problem...

I almost got in an accident today when someone two cars ahead suddenly stopped and the guy in front of me jammed on the brakes. Thank goodness all the lights were off this time!

Interesting sycow. I have OEM whells and have Falken ZIEX tires on my BMW; they're not all that new, but less than 10000 miles. This is my second set of the exact same tires, but the first problem with the lights...

The lights never come on once the startup-self-test is good, however... Only on initial power up.

<span style='font-size:12pt;line-height:100%'><span style='color:blue'>I don't drive fast,</span> <span style='color:red'>I FLY LOW</span></span>
'99 323i
'02 540i
Fangs is offline  
#10 (permalink) Old 09-28-2005, 03:16 PM
1st Gear Member
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 147
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
2001BMW330iRob is an unknown quantity at this point
Going to check the air pressure of each tire.
Possibly the tire pressures are not the same.
If that is the case I can see that possibly throwing off the speed sensors for each wheel.
Might result in the tires spinning at different speeds, looks like even a small difference could set the sensors off.
I notice the lights come on after I drive to work, 65 kms each way.
Good luck.
2001BMW330iRob is offline  
#11 (permalink) Old 09-28-2005, 05:15 PM
2nd Gear Member
 
zibby's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Vancouver, Canada
Posts: 507
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
zibby is an unknown quantity at this point
Hi Guys ! Before you tear appart any of these things like speed sensors(4 of them!)each for wheel and because comp did not throw out any error codes in your case, I would try first clean up all contact points for DSC and ABS, like wire socket for each sensor and also check out wire them self for any crack , split, rust and loose. Things like that can sometime resolve the problem inexpensive way. Good luck!
zibby is offline  
#12 (permalink) Old 09-28-2005, 05:31 PM
3rd Gear Member
 
Join Date: Aug 2003
Location: Baltimore MD
Posts: 729
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
peterkulesza is an unknown quantity at this point
do you have the same tire size on all wheels??

if they are not diameter matched, abs and traction control get confused....
peterkulesza is offline  
#13 (permalink) Old 09-28-2005, 10:54 PM
1st Gear Member
 
Fangs's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 171
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Fangs will become famous soon enough Fangs will become famous soon enough
(Thread Starter)
All my tires are the exact same size. However, they ARE the alternate size listed in the owners manual, and on the placard on the drivers door frame (the tread is a little wider than original)

2001BMW330iRob, your lights come on after you have been driving for half an hour or more? If so, I can see a wheel speed sensor being at fault.

However, mine only come on with the initial self-test when I first turn the car on (and even then, it is not all the time), and never go out until I turn the car off, and re-start it from scratch, except as listed in my original post:

Quote:
2. Only the yellow "ABS", and yellow DSC "Triangle with !" come on. If only these two come on, when I pass through about 8 mph , they always both go off until the next time I start it.
Again, I'm NOT a mechanic, but it doesn't seem like it would be a wheel speed sensor, since it's upon intial 'boot up', unless it was sometimes not making contact/communicating with the sensor itself.

Does anyone know how/where to check these sensors contacts, as Zibby suggests???

<span style='font-size:12pt;line-height:100%'><span style='color:blue'>I don't drive fast,</span> <span style='color:red'>I FLY LOW</span></span>
'99 323i
'02 540i
Fangs is offline  
#14 (permalink) Old 09-28-2005, 11:14 PM
2nd Gear Member
 
zibby's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Vancouver, Canada
Posts: 507
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
zibby is an unknown quantity at this point
I would look at the bowden cable going the DSC throttle housing. Check the end at the throttle housing. Often this cable breaks at the plastic fitting and when the self test of the throttle runs, the cable interferes.Then take off all wheels and check and clean all contacts and conection points as I said before.

Last edited by zibby; 09-29-2005 at 01:05 AM.
zibby is offline  
#15 (permalink) Old 09-29-2005, 12:00 PM
1st Gear Member
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 147
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
2001BMW330iRob is an unknown quantity at this point
The way my lights come on is this...
I drive to work...65kms the lights don't come on while driving.
When I start the car to go home the three lights come on, and stay on the whole trip home.
The next morning 2 lights are on, the emergency brake light is not lit, after driving for about 100 feet forward the 2 lights go off, and don't come on during the trip.
This continues day in day out.
Somedays no lights other days that series of events happens with the lights.
Not sure what the problem is but I dont think it is serious.
Take care, and if you find a DIY fix online let me know.
2001BMW330iRob is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 3-Series (E46, E90)


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome