E46 318i (2002) Battery Light - BMW Forum - BimmerWerkz.com
3-Series (E46, E90) Chat relating to the BMW 3-Series from 1999 to Current. Models include: BMW 316i, BMW 318i, BMW 318Ci, BMW 320i, BMW 323i, BMW 325i, BMW 330i, BMW 328 Ci, BMW 328i, BMW 325i/xi, BMW 330Ci, BMW 320d, BMW 330d, BMW 335d.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 (permalink) Old 04-06-2010, 07:37 AM
Neutral Member
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 74
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
sPoNgE-SA is on a distinguished road
(Thread Starter)
E46 318i (2002) Battery Light

Hi all,

For the last week my battery light comes on Intermittently. My revs drop and complete loss of power for a second and then battery light comes on and then comes off right away. The battery was charging at 16Volts so I had the alternator replaced/ Charging is fine but the problem has come back, I have had my car tested. The guys I go to only work on BMW's, the head mechanic drove around with me so I could show him the problem but it failed to happen again.

Any thoughts?
sPoNgE-SA is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 (permalink) Old 04-06-2010, 09:53 AM
OMFG another one!?
 
witeshark's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Miami FL
Posts: 14,699
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
witeshark is just really nice witeshark is just really nice witeshark is just really nice witeshark is just really nice witeshark is just really nice
How about the voltage regulator?

BMW

Sig by zeaq
witeshark is online now  
#3 (permalink) Old 04-06-2010, 01:57 PM
Neutral Member
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 74
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
sPoNgE-SA is on a distinguished road
(Thread Starter)
Quote:
Originally Posted by witeshark View Post
How about the voltage regulator?
Is this not part of the Alternator? The voltage is fine now but the battery light still comes on complete loss of power for a second.
sPoNgE-SA is offline  
#4 (permalink) Old 04-06-2010, 02:45 PM
OMFG another one!?
 
witeshark's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Miami FL
Posts: 14,699
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
witeshark is just really nice witeshark is just really nice witeshark is just really nice witeshark is just really nice witeshark is just really nice
Yeah the regulator is intregral on many. I'm thinking a weak or loose connection somewhere.

BMW

Sig by zeaq
witeshark is online now  
#5 (permalink) Old 04-07-2010, 04:23 AM
Neutral Member
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 74
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
sPoNgE-SA is on a distinguished road
(Thread Starter)
I will have to take it back and they will need to have it checked. They replaced the Alternator with a refurbished one. With the same problem still happening would replacing it not of fixed it. Then it's probably something else which isn't part of the Alternator. Could the overcharging not of damaged to battery?
sPoNgE-SA is offline  
#6 (permalink) Old 04-07-2010, 09:13 AM
OMFG another one!?
 
witeshark's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Miami FL
Posts: 14,699
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
witeshark is just really nice witeshark is just really nice witeshark is just really nice witeshark is just really nice witeshark is just really nice
Overcharging may have caused an issue.

BMW

Sig by zeaq
witeshark is online now  
#7 (permalink) Old 04-08-2010, 09:54 AM
Neutral Member
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 74
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
sPoNgE-SA is on a distinguished road
(Thread Starter)
Hi Whiteshark, my car is at the mechanic for two days now. The damn problem doesn't happen when they test drive the car. I even took them for two long drives and nothing. They have checked everything and nothing. They keep telling me that they can't fix it without knowing the problem or seeing it. I even drove the car with Live Data testing and nothing. No error codes. This is very fustrating. Should I get a loan battery and test that ? Any advice please.
sPoNgE-SA is offline  
#8 (permalink) Old 04-08-2010, 10:28 AM
OMFG another one!?
 
witeshark's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Miami FL
Posts: 14,699
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
witeshark is just really nice witeshark is just really nice witeshark is just really nice witeshark is just really nice witeshark is just really nice
Wow, I guess that's worth a try.

BMW

Sig by zeaq
witeshark is online now  
#9 (permalink) Old 04-13-2010, 03:33 AM
Neutral Member
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 74
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
sPoNgE-SA is on a distinguished road
(Thread Starter)
Any idea what amps should be when the Alternator is charging or when there's load on the battery?
sPoNgE-SA is offline  
#10 (permalink) Old 04-15-2010, 06:03 AM
Neutral Member
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 74
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
sPoNgE-SA is on a distinguished road
(Thread Starter)
ok, so far so good. Car was fine today but too ealry to say.

What was done.
1. Replaced Alternator
**** problem still exists****
2. Replaced Igintion
**** problem still exists****
3. Replaced Alternator and Crank Shaft Sensor, assuming the Alternator was faulty

Car drove 1 day so far with no problems.

Will keep updated.
sPoNgE-SA is offline  
#11 (permalink) Old 04-15-2010, 07:40 AM
Neutral Member
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 74
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
sPoNgE-SA is on a distinguished road
(Thread Starter)
Youtube video of problem. Recorded a few days ago.

sPoNgE-SA is offline  
#12 (permalink) Old 04-15-2010, 10:18 AM
OMFG another one!?
 
witeshark's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Miami FL
Posts: 14,699
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
witeshark is just really nice witeshark is just really nice witeshark is just really nice witeshark is just really nice witeshark is just really nice
Maybe the gage cluster needs a look. It looks like the oil pressure gage fluctuates a lot.

BMW

Sig by zeaq
witeshark is online now  
#13 (permalink) Old 04-15-2010, 10:52 AM
Neutral Member
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 74
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
sPoNgE-SA is on a distinguished road
(Thread Starter)
Hey Witeshark, that's the fuel consumpition gauge. Don't think it's a oil pressure gauge.
sPoNgE-SA is offline  
#14 (permalink) Old 04-15-2010, 10:57 AM
OMFG another one!?
 
witeshark's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Miami FL
Posts: 14,699
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
witeshark is just really nice witeshark is just really nice witeshark is just really nice witeshark is just really nice witeshark is just really nice
Okay, kinda hard to see... Good luck sorting it!

BMW

Sig by zeaq
witeshark is online now  
#15 (permalink) Old 04-15-2010, 11:10 AM
Neutral Member
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 74
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
sPoNgE-SA is on a distinguished road
(Thread Starter)
no probs, sorry about that crap video. Was taken with my mobile phone.
sPoNgE-SA is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 3-Series (E46, E90)


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2002 528i dead battery problem please help!! mbaconusa 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) 7 03-14-2010 02:14 PM
2002 E46 318i - error codes P2776 and P278a HELP alex1974 3-Series (E46, E90) 3 11-19-2009 08:10 AM
E46 318i 2002 Clutch Problem sPoNgE-SA 3-Series (E46, E90) 0 02-25-2009 08:36 AM
The battery on my 2002 525i is missing... npnp 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) 4 11-17-2006 01:19 PM
95 318I battery fuse DropTopBeamer 3-Series (E36) 1 07-27-2003 07:50 AM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome