2 Problems Noticed... - BMW Forum - BimmerWerkz.com
BMW Forum BMW Forum

Auto Insurance

» Featured Product
Wheel & Tire Center

Go Back   BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 3-Series (E46, E90)
Register Home Forum Active Topics Gallery / Showroom Auto Loans Garage Search Today's Posts Mark Forums Read Auto EscrowInsurance

3-Series (E46, E90) Chat relating to the BMW 3-Series from 1999 to Current. Models include: BMW 316i, BMW 318i, BMW 318Ci, BMW 320i, BMW 323i, BMW 325i, BMW 330i, BMW 328 Ci, BMW 328i, BMW 325i/xi, BMW 330Ci, BMW 320d, BMW 330d, BMW 335d.

BimmerWerkz.com is the premier BMW Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 04-21-2005, 04:02 PM   #1 (permalink)
2nd Gear Member
 
Join Date: Dec 2003
Car:
Posts: 539
Photos:
M3Rider is an unknown quantity at this point
Lately my car has been dropping in RPM while idle close to stalling. It usually idled a lil less than 1000 rpm, but sometimes dropped down to 500 RPM (yes i did say 500) or lower and the car begins to shake as if it is about to stall out. Another thing I noticed is that my fuel consumption rate is way up. I find that I have to fill up much more frequently now. Could this all be due to the need for a new clutch??
__________________
My Car
2004 330ci
Exterior: Alpine White
Interior: Black
Options: <span style='color:red'>Performance Pkg</span>, <span style='color:green'>Cold Weather</span>, <span style='color:blue'>Xenon</span>, <span style='color:yellow'>Moonroof</span>
M3Rider is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 04-21-2005, 06:21 PM   #2 (permalink)
3rd Gear Member
 
Join Date: Aug 2003
Location: Baltimore MD
Car:
Posts: 729
Photos:
peterkulesza is an unknown quantity at this point
not clutch.

1. water in gas. try isopropanol based additive.
2. crappy gas. get new gas, add techron to make sure injectors are clean.
3. ecu screwing up.
4. vanos screwing up.
5. oxygen sensor going bad. 3 thru 5 should have codes.
peterkulesza is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2005, 07:09 PM   #3 (permalink)
n00b
 
Join Date: Jul 2003
Car:
Posts: 32
Photos:
moto is an unknown quantity at this point
M3Rider. My 2000 328i does the exact same
thing when the temps. outside gets cool or
cold. It does not do it in warm weather. When
I bought the car two years ago in May, there
was no indication of this during the summer
months. When it did act up, it was fall time.
I store my car and the few times I start it,
thats when the idle drops and increases for
about 5 minutes. On a few occasions, it acually
stalled. When I re-start it everything seems
fine. . It could be a temp or air flow
sensor.

Moto
moto is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2005, 12:25 PM   #4 (permalink)
n00b
 
Join Date: Nov 2004
Location: 208.191.209.179
Car:
Posts: 5
Photos:
JayE46 is an unknown quantity at this point
My '04 325i does this exact same thing. When it's cold outside it will drop down to 500 RPM idle and the car shakes for a second then goes back to a normal idle. I'll prob mention it the next time I take it in to have them check the things peter mentions above.


JayE46 is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2005, 03:48 PM   #5 (permalink)
2nd Gear Member
 
Join Date: Dec 2003
Car:
Posts: 539
Photos:
M3Rider is an unknown quantity at this point
Thx, I'll prolly hit up Rallye in Roslyn and get their asses on it.
__________________
My Car
2004 330ci
Exterior: Alpine White
Interior: Black
Options: <span style='color:red'>Performance Pkg</span>, <span style='color:green'>Cold Weather</span>, <span style='color:blue'>Xenon</span>, <span style='color:yellow'>Moonroof</span>
M3Rider is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2005, 10:45 AM   #6 (permalink)
n00b
 
bmwlvr05's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Offutt AFB NE
Car:
Posts: 4
Photos:
bmwlvr05 is on a distinguished road
Send a message via AIM to bmwlvr05
hey guys i have the same thing happening with my 99 e46 328i and my buddy had the same problem with his, but he removed that stupid little vaccum pump that pumps air into your exhaust. When the pump actuates it pumps air into your exhaust when the car is cold, b/c the car is telling it it isnt getting enough air(emissions he said) so when that does it, it kills the car to about 500 rpms, then comes back to normal idle. The car will do so until the temp gauge is where it should be at normal engine temp
bmwlvr05 is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2005, 10:50 AM   #7 (permalink)
1st Gear Member
 
storme's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Car:
Posts: 281
Photos:
storme is an unknown quantity at this point
sounds to me like an air leak.....probably near the MAF sensor....

i bet it is that simple.....

just move some pipes and listen for an air leak.....
__________________
visit me at <a href='http://www.storme.co.uk' target='_blank'>www.storme.co.uk</a>

visit me at http://www.janspeed.com
storme is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2005, 11:33 PM   #8 (permalink)
n00b
 
Join Date: Nov 2005
Car:
Posts: 1
Photos:
boron is on a distinguished road
Same problem....fixed

i had the same thing on my 04 330Cic. took it to the dealer...numerous times without any success. Finally convinced, they removed my system computer and sent it to be serviced in Germany....this took about 2 weeks but the problem was fixed. keep in mind that my car was still under warranty, i bet they would charge a fortune for this....good luck
boron is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2005, 12:17 AM   #9 (permalink)
2nd Gear Member
 
zibby's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Vancouver, Canada
Car: yes
Posts: 507
Photos:
zibby is an unknown quantity at this point
Quote:
Originally Posted by M3Rider
Lately my car has been dropping in RPM while idle close to stalling. It usually idled a lil less than 1000 rpm, but sometimes dropped down to 500 RPM (yes i did say 500) or lower and the car begins to shake as if it is about to stall out. Another thing I noticed is that my fuel consumption rate is way up. I find that I have to fill up much more frequently now. Could this all be due to the need for a new clutch??
Did you scan for fault codes? it could be a simple thing like idle stabilization valve , but assuming in this case is no good aproach to the problem.
zibby is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2005, 10:38 AM   #10 (permalink)
n00b
 
Join Date: Feb 2005
Car:
Posts: 8
Photos:
zeshon is an unknown quantity at this point
I had a similar problem, and it seems that adding techron has made the issue a little better. I always fill with 92-93 octane at chevron, but had to go to to a few other places a few times. Anyway, try doing two runs of Techron, and see if that helps you out at all.
zeshon is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 3-Series (E46, E90)


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
E36 Overheating / Head Problems Sean Duggan 3-Series (E36) 7 10-05-2005 05:45 AM
Climate Control Problems black318 3-Series (E36) 0 02-24-2005 02:00 AM
1995 740i Problems meh001 1,6,7,8 - Series and Mini Cooper 2 02-08-2005 02:51 PM
Teething Problems captain_anonymous 3-Series (E36) 3 01-27-2004 05:04 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -5. The time now is 11:20 PM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.