stupid CEL - BMW Forum - BimmerWerkz.com
BMW Forum BMW Forum

Auto Insurance

» Featured Product
Wheel & Tire Center

Go Back   BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 3-Series (E36)
Register Home Forum Active Topics Gallery / Showroom Auto Loans Garage Search Today's Posts Mark Forums Read Auto EscrowInsurance

3-Series (E36) Chat relating to the BMW 3-Series from 1992-1999. Autodoodad Specific models include: BMW 316i, BMW 318i, BMW 318iS/ti, BMW 320, BMW 323, BMW 320, BMW 324, BMW 325, BMW 328.

BimmerWerkz.com is the premier BMW Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 08-23-2006, 01:24 AM   #1 (permalink)
The Messican
 
MiguelACA's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Texas
Car: 2000 2.3 Z3
Posts: 2,957
Photos:
MiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond repute
Send a message via AIM to MiguelACA
stupid CEL

ok, so im doing some light spirited driving, i shift into 3rd. it shift it real smoothly, and as soon as i shift my check engine light came on! nothing else happened, i didnt feel any loss in power or any weird smells or anything, only thing i noticed is that when i was coming to a stop light and i down shifted, i heard a thumping in the back...i heard it in every gear as i was at a stop and abit when i was driving, but didnt hear anymore, i know this isnt much info, but any ideas what it could be...?
__________________

A morning of awkwardness is better than a night of loneliness
MiguelACA is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 08-23-2006, 10:52 AM   #2 (permalink)
drz
Administrator
 
drz's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Tee Ex
Car: zhp
Posts: 12,129
Photos:
drz has a reputation beyond reputedrz has a reputation beyond reputedrz has a reputation beyond reputedrz has a reputation beyond reputedrz has a reputation beyond reputedrz has a reputation beyond reputedrz has a reputation beyond reputedrz has a reputation beyond reputedrz has a reputation beyond reputedrz has a reputation beyond reputedrz has a reputation beyond repute
Send a message via AIM to drz Send a message via MSN to drz
Well, what code did you get? (I am assuming you went and got the codes read before you started this thread)

I highly doubt the CEL has anything to do with you shifting into third. That was mere coincidence. The thumping in the back is probably related to worn transmission mounts or something like that -- very unlikely to be related to the CEL.

Your car is OBDI -- just pull the code with the gas pedal trick and let us know what you get.

The CEL can be triggered by any of sevral things. Very often it is an oxygen sensor going bad, or sometimes even the catalytic converter. It is entirely possible to have codes for these things and notice no loss of power.

Come back with the codes. We'll take it from there.
__________________
drz is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2006, 03:02 PM   #3 (permalink)
The Messican
 
MiguelACA's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Texas
Car: 2000 2.3 Z3
Posts: 2,957
Photos:
MiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond repute
Send a message via AIM to MiguelACA
actually i wasnt able to pulle the code yet, this happened last nigth at like one in the morning, but ill get right on that, thanx
__________________

A morning of awkwardness is better than a night of loneliness
MiguelACA is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2006, 04:54 PM   #4 (permalink)
The Messican
 
MiguelACA's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Texas
Car: 2000 2.3 Z3
Posts: 2,957
Photos:
MiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond repute
Send a message via AIM to MiguelACA
ok, so its knock sensors 1 and 2 and my o2 sensor, i start school tomorrow, how important is it two fix these things? and is it an easy DIY my mechanic wants $80 for labor to replace the knock sensors
__________________

A morning of awkwardness is better than a night of loneliness
MiguelACA is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2006, 11:57 PM   #5 (permalink)
The Messican
 
MiguelACA's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Texas
Car: 2000 2.3 Z3
Posts: 2,957
Photos:
MiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond repute
Send a message via AIM to MiguelACA
i had my mechanic clear the CEL see if it came back, but so far it hasnt today, i start school tomorrow so if you guys feel its critical that i fix these sensors ASAP please let me know...thanks
__________________

A morning of awkwardness is better than a night of loneliness
MiguelACA is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2006, 10:03 AM   #6 (permalink)
drz
Administrator
 
drz's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Tee Ex
Car: zhp
Posts: 12,129
Photos:
drz has a reputation beyond reputedrz has a reputation beyond reputedrz has a reputation beyond reputedrz has a reputation beyond reputedrz has a reputation beyond reputedrz has a reputation beyond reputedrz has a reputation beyond reputedrz has a reputation beyond reputedrz has a reputation beyond reputedrz has a reputation beyond reputedrz has a reputation beyond repute
Send a message via AIM to drz Send a message via MSN to drz
To be honest, I don't know much about the knock sensor installation. I think it is pretty iimportant to have those working, but be sure to get a second opinion. Sometimes the CEL doesn't come back, so wait and see what happens.

Good luck with the car and with school.
__________________
drz is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2006, 03:07 PM   #7 (permalink)
The Messican
 
MiguelACA's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Texas
Car: 2000 2.3 Z3
Posts: 2,957
Photos:
MiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond reputeMiguelACA has a reputation beyond repute
Send a message via AIM to MiguelACA
thanks, so far the light hasnt come back on, btu for almost $100 each sensor, i think ill wait for a bit...anyone else wanna chime in on the subject?
__________________

A morning of awkwardness is better than a night of loneliness
MiguelACA is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 3-Series (E36)


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
stupid question maybe MiguelACA 3-Series (E36) 23 05-08-2006 02:26 PM
Stupid n00b question Mulletman 3-Series (E36) 9 04-12-2006 07:27 PM
stupid drivers!!! suggestions?? bakasama Wash & Detail 6 04-27-2004 11:39 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -5. The time now is 07:33 PM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.