Rough Idle/misfire When Warm 325i - BMW Forum - BimmerWerkz.com
3-Series (E36) Chat relating to the BMW 3-Series from 1992-1999. Autodoodad Specific models include: BMW 316i, BMW 318i, BMW 318iS/ti, BMW 320, BMW 323, BMW 320, BMW 324, BMW 325, BMW 328.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 (permalink) Old 03-20-2005, 10:38 PM
1st Gear Member
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 332
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
3serbmdubya is an unknown quantity at this point
(Thread Starter)
i just took a carwash a couple of days ago and the day after the wash, i started up the car and it wouldnt stay on. and then i got it to stay on but it runs really rough and seems to misfire when i drive it after warm up. like one whole bank is not working, and it seems like the exhaust is clogged up.

i have checked:
the icv and cleaned it
unplugged the maf and put resistance to it to by pass it
i tried putting old chip in my ecu
i tried reading some codes and at first i got replace dme, and then i got a maf code

a little background on the car
92 325i with 130k i have a 93 325is motor in there

any help would be greatly appreciated.
thanks all

<img src='http://img73.exs.cx/img73/8618/post-4-1069548360.jpg' border='0' alt='user posted image' />
3serbmdubya is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 (permalink) Old 03-21-2005, 12:43 AM
3rd Gear Member
 
tomctx's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Georgia
Posts: 693
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
tomctx is an unknown quantity at this point
[quote=3serbmdubya,Mar 20 2005, 11:38 PM]
i just took a carwash a couple of days ago and the day after the wash, i started up the car and it wouldnt stay on. and then i got it to stay on but it runs really rough and seems to misfire when i drive it after warm up. like one whole bank is not working, and it seems like the exhaust is clogged up.

did the ECU seem wet when you replaced the chip? Aounds like that is what happened, but not absolutely sure.

1995 325I, window tint, K&N, debaffled airbox, BMW #104 wheels, Nighthawk low beams, smoked side markers, smoked corners, smoked taillights, M3 stlye heated mirrors, various interior bits, Bosal cat-back.
tomctx is offline  
#3 (permalink) Old 03-21-2005, 01:20 AM
1st Gear Member
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 332
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
3serbmdubya is an unknown quantity at this point
(Thread Starter)
no it didnt seem too wet, nothing too obvious hinting that water got in the ecu that i could see.

<img src='http://img73.exs.cx/img73/8618/post-4-1069548360.jpg' border='0' alt='user posted image' />
3serbmdubya is offline  
#4 (permalink) Old 03-21-2005, 12:01 PM
1st Gear Member
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 332
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
3serbmdubya is an unknown quantity at this point
(Thread Starter)
cmon guys any more ideas? im really stuck here

<img src='http://img73.exs.cx/img73/8618/post-4-1069548360.jpg' border='0' alt='user posted image' />
3serbmdubya is offline  
#5 (permalink) Old 03-21-2005, 12:35 PM
1st Gear Member
 
Join Date: Mar 2005
Location: indianapolis, Indiana
Posts: 280
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
bryan1970 is an unknown quantity at this point
did you check the plugs, make sure no water somehow got down into the spark plug tubes. pull the coil off and shine a flash light down there to try and see water. if you have acess to compressed air shoot some down the tubes and see if anything comes out. make sure you don't pull the plug/s if they have any water in the tube. don't wan to hydrolock the engine and bend a rod!!!
bryan1970 is offline  
#6 (permalink) Old 03-21-2005, 01:32 PM
1st Gear Member
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 332
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
3serbmdubya is an unknown quantity at this point
(Thread Starter)
what do you mean "dont pull the plug if they have water in the tube"? wouldnt i have to in order to check if water got in there in the first place?

<img src='http://img73.exs.cx/img73/8618/post-4-1069548360.jpg' border='0' alt='user posted image' />
3serbmdubya is offline  
#7 (permalink) Old 03-21-2005, 02:40 PM
4th Gear Member
 
93 325i's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Connecticut
Posts: 921
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
93 325i is an unknown quantity at this point
Send a message via AIM to 93 325i
No, once you remove the coil you can see down inside the hole where the plug is. If there is water or oil in there it will have collected on top of the spark plug. You'd probably notice moisture on the end of the coil's rubber boot tho when you removed it. If there was liquid in the hole and you then removed the spark plug all that moisture then goes on down into the head and that wouldn't be good. In all honesty your problem seems to be AFM related.

Complete mod list and pics:

My 1993 325i
93 325i is offline  
#8 (permalink) Old 03-21-2005, 02:58 PM
/Banned
 
xsperf's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 963
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
xsperf is an unknown quantity at this point
i checked on bimmerforums. this guy has an OBDII 97.. he says he was cleaning his precat o2 sensor and his HFM(?) and the car is fine when its cold, but when its warm it has rough idle
xsperf is offline  
#9 (permalink) Old 03-21-2005, 07:28 PM
/Banned
 
xsperf's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 963
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
xsperf is an unknown quantity at this point
xsperf is offline  
#10 (permalink) Old 03-22-2005, 02:39 PM
1st Gear Member
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 332
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
3serbmdubya is an unknown quantity at this point
(Thread Starter)
i thought this was a help/tech forum.... no one here is helpful or what?

<img src='http://img73.exs.cx/img73/8618/post-4-1069548360.jpg' border='0' alt='user posted image' />
3serbmdubya is offline  
#11 (permalink) Old 03-22-2005, 03:12 PM
4th Gear Member
 
93 325i's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Connecticut
Posts: 921
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
93 325i is an unknown quantity at this point
Send a message via AIM to 93 325i
Like I said earlier it sounds AFM related. IE- MAF, HFM ,whatever you want to call it.. plus if your car is throwing that code then I'd say that is a good place to look at. You can get a used AFM for $60.

Complete mod list and pics:

My 1993 325i
93 325i is offline  
#12 (permalink) Old 03-22-2005, 07:24 PM
1st Gear Member
 
Join Date: Mar 2005
Location: indianapolis, Indiana
Posts: 280
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
bryan1970 is an unknown quantity at this point
jesus dude this is only a forum not a shop if you don't want our help then go to the dealer i'm sure they'd be happy to charge you an hour of diag to tell you whats wrong with your car. there is only so much we can do going off what you say is happening.
bryan1970 is offline  
#13 (permalink) Old 03-24-2005, 10:07 PM
1st Gear Member
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 332
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
3serbmdubya is an unknown quantity at this point
(Thread Starter)
well for all you beeotches out there who were very helpful (especially you bryan) you can stop helping out. just kidding, but i found the problem so i will post incase anyone else later has same problem

the problem was mad water go in the 2 plugs closest to firewall. all i did was open it up and dried them out and it started to run fine. idle is still kinda high but that should be much easier to fix

thanks anyway peoples

<img src='http://img73.exs.cx/img73/8618/post-4-1069548360.jpg' border='0' alt='user posted image' />
3serbmdubya is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 3-Series (E36)


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
89 325i Rough Warm Idle And Other Odd Problem mattpark 3-Series (E21, E30) 8 03-19-2005 11:46 PM
Rough ride in my 95 BMW 325i cheripie 3-Series (E36) 5 03-12-2004 03:14 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome