Replacing Factory Stereo - BMW Forum - BimmerWerkz.com
3-Series (E36) Chat relating to the BMW 3-Series from 1992-1999. Autodoodad Specific models include: BMW 316i, BMW 318i, BMW 318iS/ti, BMW 320, BMW 323, BMW 320, BMW 324, BMW 325, BMW 328.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 (permalink) Old 02-18-2005, 07:59 AM
n00b
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
poetry4all is an unknown quantity at this point
(Thread Starter)
BEST BUY says they'll install a new stereo with an extra 80 dollar fee because they have to bypass the amp. What does that mean? Why can't I use the BMW amp?

Should I just do what they say and bypass the amp? Or can I re-use the BMW amp with a new stereo. The old stereo's LCD is shot and it won't turn on anymore.

Thanks!!!!!

poetry4all is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 (permalink) Old 02-18-2005, 12:57 PM
5th Gear Member
 
brien4787's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: OC, Cal.
Posts: 1,308
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
brien4787 is an unknown quantity at this point
Send a message via AIM to brien4787
What do you mean by new stereo? Is it just a head unit, or are you getting new speakers, ect? Tell us what you are getting to be exact...

Bypassing the amp really isn't hard, you can do it yourself.

Tell us more, we will help.

!
brien4787 is offline  
#3 (permalink) Old 02-18-2005, 07:15 PM
5th Gear Member
 
jshearer's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Scottsdale, AZ
Posts: 1,071
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
jshearer is an unknown quantity at this point
I put in a new headunit and had never done anything like that before. It took me around 2 hours. You need a wire harness and a power converter oh yeah and a antenna converter(european to american). When i bought from crutchfield they made sure i got all the right parts that i needed. I would suggest crutchfield. They have a great selection, make sure you get what you need, give you an install manual for your specific car, and have great customer service that will walk you through any throubles with install. You can also pay online through them to have it installed locally. I had a great experience with them.

By the way I got the Clarion DXZ645. It is very nice and has custom colors to match the amber color of your car. Plus it is all black and looks fairly factory.

<a href="http://imageshack.us"><img src="http://img217.imageshack.us/img217/3466/quicksignature20te.jpg" border="0" width="600" alt="Image Hosted by ImageShack.us" /></a>
jshearer is offline  
#4 (permalink) Old 02-19-2005, 12:05 AM
KVG
n00b
 
Join Date: Jan 2005
Location: Colchester, Vermont
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
KVG is an unknown quantity at this point
Send a message via AIM to KVG
So yeah I have a diploma in audio and I put a new deck in my 328IS and alpine with pre outs it was ok but the sound sucks. So to make it better I re wired the car and put in new speakers (boston acoustics) the re-wire sucked but hey I have high gauge wire in my care how many people can say that. I have a custom filter and great sound like I did with my old deck. I spent $300 have a 7 disc capability. Oh yeah DO NOT HAVE BEST BUY DO IT!!!!! That's like having a Grill guy from Mcdonalds fix you a steak dinner, bad news.
KVG is offline  
#5 (permalink) Old 02-19-2005, 12:22 AM
Power Shifting
 
Cruzin 323is's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Carle Place, NY
Posts: 3,677
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Cruzin 323is is an unknown quantity at this point
Send a message via AIM to Cruzin 323is
thats a load of crap!! i put in every piece of stereo equipment in my car...
i never by-passed anything!
puting in a head unit is sooo easy! u just need a bmw harness!! then connect some wires(which are color coded)...
changing speakes, take old ones out,... put new 1's in!!(plug and play)
sub and aftermarket amp!!( battery in trunk) and all u have to do is get the the headunit, and run the rca's!!

-SOLD..
http://www.cardomain.com/ride/2229108/1 *UPDATED 8.25.06*
R.I.P Fast 6


stuff for sale on my e36.. CHeck it out!
http://www.bimmerwerkz.com/forum/aft...e36-49128.html
Cruzin 323is is offline  
#6 (permalink) Old 02-19-2005, 03:37 AM
4th Gear Member
 
LivinFast67's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Bay Area, NorCal
Posts: 831
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
LivinFast67 is an unknown quantity at this point
Send a message via AIM to LivinFast67
cruzin323is, where did u get the bmw harness. I got a new clarion headunit i need to install and it came with it's own harness, the colors on it don't match the colors on the facory bmw wires

<img src='http://n00106.myspace.com/00106/13/45/106195431_l.jpg' border='0' alt='user posted image' />

Breyton Inspiration 17&quot;x8.5&quot;, dde plus, euro elispoids, clear front markers/rear light's, k&amp;n ram cold air intake, Clarion Deck, 8&quot; sub tube

Member:3 pedal club
Member: 10+ years club
Member: Ran from a cop and got away club
LivinFast67 is offline  
#7 (permalink) Old 02-19-2005, 09:37 AM
1st Gear Member
 
k2c69n's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 299
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
k2c69n is an unknown quantity at this point
ok, so i really want a new head unit and one of the main reasons is to hook up my ipod.
now, I know alpine has the adapter you can buy that is made for an alpine head unit. The unit charges the ipod and setup is nice and easy. Now my question is ;

Does it really matter what head unit you buy (obviously not a crappy one) to hook up the ipod too.. that was thr only reason i bought it. I've been looking at other decks beside alpines... etc.. Do i just have to buy the wires to hook into the aux? Thanks for all your help.

*If your not living on the edge your taking up too much space*

'98 328is
k2c69n is offline  
#8 (permalink) Old 02-19-2005, 01:14 PM
Power Shifting
 
Cruzin 323is's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Carle Place, NY
Posts: 3,677
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Cruzin 323is is an unknown quantity at this point
Send a message via AIM to Cruzin 323is
Quote:
Originally posted by LivinFast67@Feb 19 2005, 04:37 AM
cruzin323is, where did u get the bmw harness. I got a new clarion headunit i need to install and it came with it's own harness, the colors on it don't match the colors on the facory bmw wires
[snapback]294768[/snapback]
bought my headunit from crutchfield! they give u free harness for your car!!

go on ebay and type, bmw wiring harness

-SOLD..
http://www.cardomain.com/ride/2229108/1 *UPDATED 8.25.06*
R.I.P Fast 6


stuff for sale on my e36.. CHeck it out!
http://www.bimmerwerkz.com/forum/aft...e36-49128.html
Cruzin 323is is offline  
#9 (permalink) Old 02-19-2005, 09:46 PM
n00b
 
Join Date: May 2004
Location: Nashville, TN
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
volsome is an unknown quantity at this point
I purchased a nice Sony head unit from Circuit City and got two very different stories. One guy in the sound shop said that it was no problem to replace the factory unit, basically a remove and replace (with correct harness). He spoke to the shop lead and he said "oh no , this system (HK) has a factory amp and that a new head unit would have too much output and the sound would distorted." I told them to just replace it with the Sony unit and see what happens (I thought the guy was an idiot ). Well, the swap took about 5 minutes and it sounds great.

1997 328i with HK factory system (now with Sony head unit-7color display to chose from). B)
volsome is offline  
#10 (permalink) Old 02-20-2005, 01:04 PM
5th Gear Member
 
jshearer's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Scottsdale, AZ
Posts: 1,071
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
jshearer is an unknown quantity at this point
Quote:
Originally posted by LivinFast67@Feb 19 2005, 03:37 AM
cruzin323is, where did u get the bmw harness. I got a new clarion headunit i need to install and it came with it's own harness, the colors on it don't match the colors on the facory bmw wires
[snapback]294768[/snapback]
When i bought my cd player from crutchfield they gave me an instruction sheet that said what each wire did, you look at the harness instructions and match up by function. Most of the wires are the sme color for mine, but not all of them.

<a href="http://imageshack.us"><img src="http://img217.imageshack.us/img217/3466/quicksignature20te.jpg" border="0" width="600" alt="Image Hosted by ImageShack.us" /></a>
jshearer is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 3-Series (E36)


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Replacing Stereo Head Unit On '05 330ci edesilva 3-Series (E46, E90) 3 04-12-2005 04:51 AM
Replacing Stereo... morph 3-Series (E36) 3 03-30-2005 02:52 PM
Cd Changer Adapability nookatee Audio and Electronics 5 02-05-2005 11:36 PM
re-Installing factory stereo Diwa Audio and Electronics 3 06-02-2004 01:46 AM
Factory fitted stereo slick4u 3-Series (E46, E90) 3 10-22-2003 04:00 AM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome