Random Stalling and dies; it won't start - BMW Forum - BimmerWerkz.com
3-Series (E36) Chat relating to the BMW 3-Series from 1992-1999. Autodoodad Specific models include: BMW 316i, BMW 318i, BMW 318iS/ti, BMW 320, BMW 323, BMW 320, BMW 324, BMW 325, BMW 328.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 (permalink) Old 04-17-2008, 09:10 PM
n00b
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
sjw2152 is on a distinguished road
(Thread Starter)
Random Stalling and dies; it won't start

1994 BMW 325 6 cyl Two Wheel Drive Manual 170000 miles
----------------------------------------------------------------
My car usually drives well. But randomly it stalls w/ light showing real quick. Sometimes, the engine just dies without any stalling or hesitating while I am still driving i.e. 40m/h without speed changes. Most time, I have to wait to start again. It won't start right away. All the electrical functions still work, even if the engine goes off.

Here are some suspect things. My car has soft-top and got wet last winter due to overflows from top-container. So water overflowed into bottom of the car. At the same time, I found the main power cable and the power cable to computer were damaged. So my mechanic fixed popped section of the cables. Since that, the problems started happening. After I dried my car under sunlight w/blow drier, the problems were gone for a while. About 3 weeks ago, I saw check engine light on. The code said 1221, which was oxygen sensor. And this is a key thing: I was stupid. I sprayed carb cleaner through air mass meter. The check engine light was gone. Everything looked fine. Two days later it stalled and died randomly. Somebody said it would damage the sensor. I went to mechanics, and he said examined values of air mass meter was 8; values should be between 8 and 20. I have changed oxygen sensor. Still no light. Working good for 2 days. The problems popped up again.

I remember the symptoms have been very similar since first happening.
So, could you give me some answers, even clues what is going on my car? I really appreciate your time and advice.
sjw2152 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 (permalink) Old 04-19-2008, 07:28 PM
Neutral Member
 
agtur2001's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: San Francisco Bay Area, CA
Posts: 93
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
agtur2001 is an unknown quantity at this point
Hello, My 325ic started doing something very similar. I eliminated the oxygen scensor since it had already been replaced 6 months earlier during a smog check.

Eventually it got to the point that I had to put the car in nuetral when stopping at a red light to avoid stalling. I had some BMW guru's check it out with their computer. Turned out to be the MAF... I replaced it (very, very, very EASY to replace... six pack of beer and 15 min) and my beemer ran like new again. No problems since the MAF replacement... it's been about a year now.

agtur2001 is offline  
#3 (permalink) Old 04-19-2008, 07:46 PM
Im Bluffin With My Muffin
 
AlpineSixAndSeven's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Palo Alto, CA
Posts: 5,992
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
AlpineSixAndSeven is a splendid one to behold AlpineSixAndSeven is a splendid one to behold AlpineSixAndSeven is a splendid one to behold AlpineSixAndSeven is a splendid one to behold AlpineSixAndSeven is a splendid one to behold AlpineSixAndSeven is a splendid one to behold AlpineSixAndSeven is a splendid one to behold
Send a message via AIM to AlpineSixAndSeven
you sprayed carb cleaner in the MAF? and it went away? sounds like the MAF is gone/going try cleaing it the MAF cleaner(i just used carb cleaner...)

1991 Ford Taurs SHO 5 Speed White on Tan
1996 Chevy Lumina LTZ Rep 3.4L
1992 318i Coupe parts car
1992 325i Ls1 swap with a T56 6 speed 12.2 quarter mile
1976 Mercedes Benz 300D with a Ford 5.0L Fuel Injected soon to be Modded
I am Captain Obvious
AlpineSixAndSeven is offline  
#4 (permalink) Old 04-19-2008, 08:04 PM
Neutral Member
 
agtur2001's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: San Francisco Bay Area, CA
Posts: 93
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
agtur2001 is an unknown quantity at this point
Hello... I tried cleaning my MAF first. However that did not help. A new MAF is pretty expensive. Believe it or not... I ended up buying a "rebuild" from Kragen auto parts for about $120.00 bucks. Yes... I know... rebuilt! I was told that a MAF can not be rebuilt... you either buy new or used from a BMW dismantler. The Kragen "rebuilt" was cheaper than both options and I was low... low... low on funds at the time.

Good LUCK!

agtur2001 is offline  
#5 (permalink) Old 04-19-2008, 08:22 PM
Im Bluffin With My Muffin
 
AlpineSixAndSeven's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Palo Alto, CA
Posts: 5,992
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
AlpineSixAndSeven is a splendid one to behold AlpineSixAndSeven is a splendid one to behold AlpineSixAndSeven is a splendid one to behold AlpineSixAndSeven is a splendid one to behold AlpineSixAndSeven is a splendid one to behold AlpineSixAndSeven is a splendid one to behold AlpineSixAndSeven is a splendid one to behold
Send a message via AIM to AlpineSixAndSeven
yeah id all depends on your funding.... but if it is REALLY dirty it can cause errors and poor performance.... replacement is highly sugested though....

1991 Ford Taurs SHO 5 Speed White on Tan
1996 Chevy Lumina LTZ Rep 3.4L
1992 318i Coupe parts car
1992 325i Ls1 swap with a T56 6 speed 12.2 quarter mile
1976 Mercedes Benz 300D with a Ford 5.0L Fuel Injected soon to be Modded
I am Captain Obvious
AlpineSixAndSeven is offline  
#6 (permalink) Old 04-20-2008, 12:32 AM
n00b
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
sjw2152 is on a distinguished road
(Thread Starter)
Thank you for good information.

Actually somebody told me how to test AMM (air mass meter), and I tested: no go. I am not sure that's right way to test it tho. Disconnect it from air-fiterside. Start and rev it over 2500 rpm. Then shut if off. The hot wires in AMM should glow red after 4 seconds. I didn't see any glowing inside. Did I do right? BTW AMM is MAS, isn't it??

Anyway, did your car just die while you were driving? I do not have any stalling or hesitating now. The engine just goes off, as it I turned off my key. It seems it happens when engine(or something else) gets warm/hot, because I can start my car w/o difficulty. However, I cannot start right back, after the engine dies itself.
So I have tested many different ways. I repeat accelating and releasing the pedal constantly. It seems working but suddenly dying as usually. Does bad MAS(AMM) cause those things?
LOL I have spent a whole week to find out what the problem is. I have tried to find similar case. Actually I found one , and it was crankshaft sensor. But not exactly same symptoms. Do you think crank sensor would be a problem? I do not think it's fuel problem because I do not see problems uphill driving or poor performance usually. I just lose the power while I am driving. Please help me...
sjw2152 is offline  
#7 (permalink) Old 04-20-2008, 12:36 AM
n00b
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
sjw2152 is on a distinguished road
(Thread Starter)
what do you mean you used carb cleaner?

Quote:
Originally Posted by AlpineSixAndSeven View Post
sounds like the MAF is gone/going try cleaing it the MAF cleaner(i just used carb cleaner...)
do you mean you ever sprayed carb cleaner on the MAF in your car?? if so, didnt it cause any problem?
sjw2152 is offline  
#8 (permalink) Old 04-20-2008, 12:39 AM
n00b
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
sjw2152 is on a distinguished road
(Thread Starter)
Quote:
Originally Posted by agtur2001 View Post
You either buy new or used from a BMW dismantler. The Kragen "rebuilt" was cheaper than both options and I was low... low... low on funds at the time.
Is your MAF still working good? I am not sure that the rebuilt means. I guess it is better (more reliable) than used one in junk shops.
sjw2152 is offline  
#9 (permalink) Old 04-23-2008, 10:32 AM
n00b
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
sjw2152 is on a distinguished road
(Thread Starter)
oaky I changed MAF and test-drove. I don't experience engine died. But my car stalled a little bit with instant check engine light. Do you think it is fuel filter or crankshaft sensor???
sjw2152 is offline  
#10 (permalink) Old 05-02-2008, 06:30 PM
quality
 
Delmarco's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: NYC
Posts: 7,254
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Delmarco has a reputation beyond repute Delmarco has a reputation beyond repute Delmarco has a reputation beyond repute Delmarco has a reputation beyond repute Delmarco has a reputation beyond repute Delmarco has a reputation beyond repute Delmarco has a reputation beyond repute Delmarco has a reputation beyond repute Delmarco has a reputation beyond repute Delmarco has a reputation beyond repute Delmarco has a reputation beyond repute
Garage
O2 sensor. Change it. AMF doesn't make your check engine light come on intermittenly

Delmarco is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 3-Series (E36)


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Dies and Won't go sometimes fast 7 1,6,7,8 - Series and Mini Cooper 1 10-04-2006 01:00 PM
Dies While Going Down The Road. Conradssel 3-Series (E21, E30) 2 08-31-2005 12:30 AM
After Rain, Car Dies On Road Or Just Wont Start?? ws6firebirdta00 3-Series (E36) 9 07-18-2005 05:02 PM
530d Dies At 4k k444shy 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) 3 02-19-2005 09:16 PM
my damn battery dies at random times? tyro2001 3-Series (E21, E30) 8 06-17-2004 08:31 AM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome