Newbie Needs Help! - BMW Forum - BimmerWerkz.com
3-Series (E36) Chat relating to the BMW 3-Series from 1992-1999. Autodoodad Specific models include: BMW 316i, BMW 318i, BMW 318iS/ti, BMW 320, BMW 323, BMW 320, BMW 324, BMW 325, BMW 328.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 (permalink) Old 02-12-2005, 03:27 PM
n00b
 
SBSD's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: N/W UK
Posts: 20
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
SBSD is an unknown quantity at this point
(Thread Starter)
Hi all, first post so please be gentle.

Bit of a strange one this, as per topic title the car in question is an early E36 318i se Auto, (M40 lump). The motor runs as smoothe as a smoothe thing when cold, but as the needle on the temp gauge starts to move up slowly (starts just as it hits the top of the blue), I get a judder at standstill...

Car pulls away nice and smoothe, drives lovely gearchanges feel fine and it pulls well (as well as an M40 can) but when I come to a standstill at a junction, or traffic lights etc, the idle speed is a little up and down and the car starts to judder, as if its trying to pull away. This happens if I apply the footbrake or handbrake in either P, N or D at standstill so obviously not a tranny problem.

I've given the ICV a good clean up (found an article on the net regarding that one) and no difference. Any ideas what to think about next?

Any and all input appreciated.



Cheers.

<a href='http://us.f3.yahoofs.com/users/42a3b727zebf48ce8/6492/__sr_/9098.jpg?phVv7oCB.2P7MzGW' target='_blank'>http://us.f3.yahoofs.com/users/42a3b727zeb...hVv7oCB.2P7MzGW</a>
SBSD is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 (permalink) Old 02-12-2005, 03:33 PM
What? No Autobahn?
 
jrhaile's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Spokane, Wa
Posts: 3,525
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
jrhaile jrhaile jrhaile jrhaile jrhaile jrhaile jrhaile jrhaile jrhaile jrhaile jrhaile
could have a clogged vacuum hose somewhere. that's almost what it sounds like. Could also be an O2 sensor going bad. have you pulled codes yet?

jrhaile is offline  
#3 (permalink) Old 02-12-2005, 03:33 PM
What? No Autobahn?
 
jrhaile's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Spokane, Wa
Posts: 3,525
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
jrhaile jrhaile jrhaile jrhaile jrhaile jrhaile jrhaile jrhaile jrhaile jrhaile jrhaile
also welcome to the forums

jrhaile is offline  
#4 (permalink) Old 02-12-2005, 05:26 PM
n00b
 
SBSD's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: N/W UK
Posts: 20
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
SBSD is an unknown quantity at this point
(Thread Starter)
Quote:
Originally posted by jrhaile@Feb 12 2005, 03:33 PM
could have a clogged vacuum hose somewhere.* that's almost what it sounds like.* Could also be an O2 sensor going bad.* have you pulled codes yet?
[snapback]290542[/snapback]
Thanks for that.

Yeah, I was thinking O2 sensor next. I'll whip it into a local garage next week, don't think its a substancial enough problem to be paying through the nose at the $tealers!

Quote:
have you pulled codes yet?
I don't have the obc for fault codes, nor access to diagnostic equpt. so thats out of my reach unfortunately. used

I'll see what the mechanic says next week, thanks for the help so far.

<a href='http://us.f3.yahoofs.com/users/42a3b727zebf48ce8/6492/__sr_/9098.jpg?phVv7oCB.2P7MzGW' target='_blank'>http://us.f3.yahoofs.com/users/42a3b727zeb...hVv7oCB.2P7MzGW</a>
SBSD is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 3-Series (E36)


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Newbie needing help shiftmx67 3-Series (E36) 7 09-27-2005 11:05 PM
Help! Help! Help! dvmotorsports 3-Series (E36) 6 06-02-2005 12:51 AM
Hello From A Newbie And Some Questions! Hawaiiannights M-Series (M1, M3, M5, M6) 2 05-16-2005 10:53 AM
540i sport newbie...top 3 mods!!! nshape8 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) 10 07-27-2004 01:16 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome