Dinan Chip Installation - BMW Forum - BimmerWerkz.com
3-Series (E36) Chat relating to the BMW 3-Series from 1992-1999. Autodoodad Specific models include: BMW 316i, BMW 318i, BMW 318iS/ti, BMW 320, BMW 323, BMW 320, BMW 324, BMW 325, BMW 328.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 (permalink) Old 01-03-2005, 07:59 PM
4th Gear Member
 
bimmer_boy's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: New Orleans, LA
Posts: 862
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
bimmer_boy is an unknown quantity at this point
Send a message via AIM to bimmer_boy
(Thread Starter)
Alrighty, I just installed my new Dinan chip for my 95 325i. First start sounded like shit and died. Second start, sputtered a bit and then started running normal. I turned it off and havn't driven it yet, because I need to put supreme fuel in it.

Questions:

Did I screw it up by starting the car with the midgrade fuel in it? Is that why it died and sputtered, or does this seem as if something is wrong?

Secondly, should it be ok once I put ten gallons of supreme in mixed with the quarter of a quarter left of the midgrade in the tank?

Also, should I unplug my battery after the installation and plug it back in? The instructions didn't tell me to, but it seems as if this would help, no?

Any input would be great. Thanks.

BLACK 1995 BMW E36 325i
<u>Dinan</u> Performance Software - SOLD!
High-flow intake w/ Green Performance Filter
17 x 8.5 BMW Style 44 Rims
<u>Pirelli</u> P6 tires 235/45/17
M3 Spoiler
Clear Tail Lights, Corners, and Side markers
20% Tint all around
Sylvania Silverstar Bulbs
<u>Alpine</u> 9831 MP3/CD Player
bimmer_boy is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 (permalink) Old 01-03-2005, 09:33 PM
1st Gear Member
 
Join Date: Sep 2004
Location: Thousand Oaks, CA
Posts: 220
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
YoungExec728 is an unknown quantity at this point
I'm not sure if you messed it up starting with midgrade fuel, but just to be safe I would put your old chip back in and drive around and burn the fuel until empty, then fill up with supreme fuel. Maybe add some Chevron Techron Fuel Injection Cleaner also. When i first installed my chip it did something similar. It wouldn't start the first few tries, but when it finally did it ran normal. I also started with supreme though. You don't need to unplug the battery, some may argue that you do in order to "reset" your computer. But I never did when i installed my JC chip and it worked immediatley without unplugging the battery.

<img src='http://memimage.cardomain.net/member_images/9/web/741000-741999/741934_9_full.jpg' border='0' alt='user posted image' />
JC Chip * Cosmos Racing CAI * UUC System U * UUC Underdrive Pulleys * Fan Delete * UUC Sachs Stage 4 Suspension * Sway Barbarians * Racing Dynamics Front strut bar * X-Brace * Front Camber Plates * UUC TME * BBS 18x8.5 * 235/40/18 Yokohama AVS Sport * F&amp;R Zimmerman X-Drilled Rotors * SS Brake Lines * Rouge RSM w/enforcers * Clears all around * SilverStars * Pioneer Avic N-1 * Pioneer 6 Disc Changer * JL 450/4 and 1000/1 Amplifiers * 2 JL 12&quot; W6V2 * Diamond Audio Hexs 6.5&quot; in kick panel * MB Quart Premiums 4&quot; in Rear * Infinity Kappa 3.5&quot; in door * Batcap 400 * Optima Yellow Top
YoungExec728 is offline  
#3 (permalink) Old 01-03-2005, 09:35 PM
350z
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 4,932
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
bigred318 is an unknown quantity at this point
Send a message via MSN to bigred318 Send a message via Yahoo to bigred318
really, i have always wondered that... so after you put in the chip you felt the power and torque right away... just like one second not there one second there

David
bigred318 is offline  
#4 (permalink) Old 01-03-2005, 09:48 PM
4th Gear Member
 
bimmer_boy's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: New Orleans, LA
Posts: 862
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
bimmer_boy is an unknown quantity at this point
Send a message via AIM to bimmer_boy
(Thread Starter)
I drove it around and felt the power addition. It was nice, but once I turned the car off when I went to restart it I had to hold the key turned for a lot longer than normal to get it to start. It doesn't sound quite right at startup at all, but once it starts it seems fine. Now I don't know if I should take it out or leave it in. I'm scared I'm screwing something up!

Chip is for 93-95 ecu number 413 which is what I have. It SHOULD work. I know for a fact it's authentic. ERGGHHH I hate when things don't work right!

BLACK 1995 BMW E36 325i
<u>Dinan</u> Performance Software - SOLD!
High-flow intake w/ Green Performance Filter
17 x 8.5 BMW Style 44 Rims
<u>Pirelli</u> P6 tires 235/45/17
M3 Spoiler
Clear Tail Lights, Corners, and Side markers
20% Tint all around
Sylvania Silverstar Bulbs
<u>Alpine</u> 9831 MP3/CD Player
bimmer_boy is offline  
#5 (permalink) Old 01-03-2005, 10:17 PM
1st Gear Member
 
Team Perfect Line's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: United States
Posts: 248
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Team Perfect Line is an unknown quantity at this point
Now do you have the 91 octane mod?

Perfect Line

Team <span style='color:blue'>Perfect Line</span>
<span style='color:blue'>e46 M3 | e36 328i | e36 M3 | 04 Mini Cooper S | s14 240sx | FD RX-7 | 93 mr2t | 03 G35C | 04 RSX | 03 RSX | 2.2L s2000 | 05 Evo MR</span>

<img src='http://server2.uploadit.org/files/MpowerBMW-TPLsig.jpg' border='0' alt='user posted image' />
Team Perfect Line is offline  
#6 (permalink) Old 01-03-2005, 10:23 PM
4th Gear Member
 
bimmer_boy's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: New Orleans, LA
Posts: 862
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
bimmer_boy is an unknown quantity at this point
Send a message via AIM to bimmer_boy
(Thread Starter)
91 octane mod? There's no mod that you need to put 91 octane. If you mean have I filled up with 91 octane, then yes I just got a full tank of shell v-power. Sometimes my car starts normal and sometimes it takes longer than usual to start and sounds like its choking or something... Also, the engine revs a bit when i start it up as if I am pushing on the accelerator and the lights dim then get brighter....

I'm starting to think even though the year and ecu number match up this chip isn't for my car cause it's just being WEIRD.

BLACK 1995 BMW E36 325i
<u>Dinan</u> Performance Software - SOLD!
High-flow intake w/ Green Performance Filter
17 x 8.5 BMW Style 44 Rims
<u>Pirelli</u> P6 tires 235/45/17
M3 Spoiler
Clear Tail Lights, Corners, and Side markers
20% Tint all around
Sylvania Silverstar Bulbs
<u>Alpine</u> 9831 MP3/CD Player
bimmer_boy is offline  
#7 (permalink) Old 01-03-2005, 10:43 PM
350z
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 4,932
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
bigred318 is an unknown quantity at this point
Send a message via MSN to bigred318 Send a message via Yahoo to bigred318
hmm where did you get the chip>?

David
bigred318 is offline  
#8 (permalink) Old 01-03-2005, 11:00 PM
1st Gear Member
 
Join Date: Sep 2004
Location: Thousand Oaks, CA
Posts: 220
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
YoungExec728 is an unknown quantity at this point
Quote:
Originally posted by bigred318@Jan 3 2005, 06:35 PM
really, i have always wondered that... so after you put in the chip you felt the power and torque right away... just like one second not there one second there

David
[snapback]263569[/snapback]

Yup. HP and Torque gain right after I put the chip in and drove. I actually took the chip out a few days ago and put the stock one back and definitely felt a differnence when i first hit the gas. Car didn't pull nearly the same. Exactly, one second there.. the next it's gone.

It sounds like something with fuel delivery. Do you have to depress the accelerator for it to start up?

<img src='http://memimage.cardomain.net/member_images/9/web/741000-741999/741934_9_full.jpg' border='0' alt='user posted image' />
JC Chip * Cosmos Racing CAI * UUC System U * UUC Underdrive Pulleys * Fan Delete * UUC Sachs Stage 4 Suspension * Sway Barbarians * Racing Dynamics Front strut bar * X-Brace * Front Camber Plates * UUC TME * BBS 18x8.5 * 235/40/18 Yokohama AVS Sport * F&amp;R Zimmerman X-Drilled Rotors * SS Brake Lines * Rouge RSM w/enforcers * Clears all around * SilverStars * Pioneer Avic N-1 * Pioneer 6 Disc Changer * JL 450/4 and 1000/1 Amplifiers * 2 JL 12&quot; W6V2 * Diamond Audio Hexs 6.5&quot; in kick panel * MB Quart Premiums 4&quot; in Rear * Infinity Kappa 3.5&quot; in door * Batcap 400 * Optima Yellow Top
YoungExec728 is offline  
#9 (permalink) Old 01-03-2005, 11:16 PM
350z
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 4,932
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
bigred318 is an unknown quantity at this point
Send a message via MSN to bigred318 Send a message via Yahoo to bigred318
Quote:
Originally posted by YoungExec728+Jan 3 2005, 10:00 PM--><div class='quotetop'>QUOTE(YoungExec728 @ Jan 3 2005, 10:00 PM)</div><div class='quotemain'><!--QuoteBegin-bigred318@Jan 3 2005, 06:35 PM
really, i have always wondered that... so after you put in the chip you felt the power and torque right away... just like one second not there one second there

David
[snapback]263569[/snapback]

Yup. HP and Torque gain right after I put the chip in and drove. I actually took the chip out a few days ago and put the stock one back and definitely felt a differnence when i first hit the gas. Car didn't pull nearly the same. Exactly, one second there.. the next it's gone.

It sounds like something with fuel delivery. Do you have to depress the accelerator for it to start up?
[snapback]263650[/snapback]
[/b][/quote]

wow that is really interesting! cant wait till i have the $$ for my chip!!

David
bigred318 is offline  
#10 (permalink) Old 01-03-2005, 11:41 PM
What? No Autobahn?
 
jrhaile's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Spokane, Wa
Posts: 3,525
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
jrhaile jrhaile jrhaile jrhaile jrhaile jrhaile jrhaile jrhaile jrhaile jrhaile jrhaile
Bigred, I'll pay you your whore money tomorrow :P

jrhaile is offline  
#11 (permalink) Old 01-03-2005, 11:55 PM
350z
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 4,932
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
bigred318 is an unknown quantity at this point
Send a message via MSN to bigred318 Send a message via Yahoo to bigred318
Quote:
Originally posted by jrhaile@Jan 3 2005, 10:41 PM
Bigred, I'll pay you your whore money tomorrow :P
[snapback]263682[/snapback]
no seriously, i just re-read my post and was like oh god i sound stupid! but it was pretty cool, and i think its rude if he answers my questions without me saying something back. thats just me, call me what you will. i cant help it i was zoning out watching american chopper and i eneded up writing that! haha but i wouldnt mind some free money?

David
bigred318 is offline  
#12 (permalink) Old 01-04-2005, 12:01 AM
4th Gear Member
 
bimmer_boy's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: New Orleans, LA
Posts: 862
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
bimmer_boy is an unknown quantity at this point
Send a message via AIM to bimmer_boy
(Thread Starter)
Quote:
Originally posted by YoungExec728+Jan 3 2005, 10:00 PM--><div class='quotetop'>QUOTE(YoungExec728 @ Jan 3 2005, 10:00 PM)</div><div class='quotemain'><!--QuoteBegin-bigred318@Jan 3 2005, 06:35 PM
really, i have always wondered that... so after you put in the chip you felt the power and torque right away... just like one second not there one second there

David
[snapback]263569[/snapback]

Yup. HP and Torque gain right after I put the chip in and drove. I actually took the chip out a few days ago and put the stock one back and definitely felt a differnence when i first hit the gas. Car didn't pull nearly the same. Exactly, one second there.. the next it's gone.

It sounds like something with fuel delivery. Do you have to depress the accelerator for it to start up?
[snapback]263650[/snapback]
[/b][/quote]

No. Like I said sometimes i startd just fine, sometimes it wont start at all.. and sometimes I just have to hold the key in the start position while it sputters for a while.. then clicks on..

I guess I'm going to call Dinan tomorrow and ask them what's up.

BLACK 1995 BMW E36 325i
<u>Dinan</u> Performance Software - SOLD!
High-flow intake w/ Green Performance Filter
17 x 8.5 BMW Style 44 Rims
<u>Pirelli</u> P6 tires 235/45/17
M3 Spoiler
Clear Tail Lights, Corners, and Side markers
20% Tint all around
Sylvania Silverstar Bulbs
<u>Alpine</u> 9831 MP3/CD Player
bimmer_boy is offline  
#13 (permalink) Old 01-04-2005, 12:23 AM
my car is red
 
94BMW325i's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Newark, Delaware
Posts: 5,747
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
94BMW325i has much to be proud of 94BMW325i has much to be proud of 94BMW325i has much to be proud of 94BMW325i has much to be proud of 94BMW325i has much to be proud of 94BMW325i has much to be proud of 94BMW325i has much to be proud of 94BMW325i has much to be proud of 94BMW325i has much to be proud of 94BMW325i has much to be proud of
Send a message via AIM to 94BMW325i Send a message via Yahoo to 94BMW325i
bimmerboy I have had my 94 325i for about 4 weeks and was wondering what some cheap mods and nice looking upgrades were. In my case $300 or lower. I'm still on my first 6 months of driving by myself till the end of january.

Was thinking of:
tints
clear lights (ones by headlight forget what they are called)
tailights where the part that is orange on OEM E36 325i's is clear
Intake
new speakers (my bro says they aren't far off blown).


All help appreciated



member and partial creator of pimpin the auto club
94BMW325i is offline  
#14 (permalink) Old 01-04-2005, 12:26 AM
General Chaos
 
SpeedInfusion's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Plano, TX
Posts: 13,803
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
SpeedInfusion has disabled reputation
Send a message via AIM to SpeedInfusion
when i had mine installed my gas tank was 98% empty (just to be safe) gas station was close, hoped over and dropped in unicol 76 91 premium gas and my car was flying..(i didnt really punch it until i got gas)

SpeedInfusion is offline  
#15 (permalink) Old 01-04-2005, 12:29 AM
General Chaos
 
SpeedInfusion's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Plano, TX
Posts: 13,803
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
SpeedInfusion has disabled reputation
Send a message via AIM to SpeedInfusion
Quote:
Originally posted by 94BMW325i@Jan 3 2005, 09:23 PM
bimmerboy I have had my 94 325i for about 4 weeks and was wondering what some cheap mods and nice looking upgrades were. In my case $300 or lower. I'm still on my first 6 months of driving by myself till the end of january.

Was thinking of:
tints
clear lights (ones by headlight forget what they are called)
tailights where the part that is orange on OEM E36 325i's is clear
Intake
new speakers (my bro says they aren't far off blown).


All help appreciated
[snapback]263750[/snapback]
get the chip last(its only about 250 bux)...get a dinan(350) or confort(350) cold air intake or active autowerks or make ur own! lthose clear lights are called clear turn signals or clear corners..they are only 50-70$ a pair, tail lights u want the oem ones check out bavauto.com..tints..watever floats ur boat..

SpeedInfusion is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 3-Series (E36)


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Authetic Dinan Chip bimmer_boy Classifieds Sell & Buy 21 01-12-2005 01:53 PM
Dinan Automatic Trans Chip bmwfanatice36 3-Series (E36) 8 10-22-2004 10:02 PM
Dinan Chip for DME fryebzky 3-Series (E36) 1 07-17-2004 09:03 PM
FS: DINAN chip for 413 DME (E36 & E34)! BMWg84 Classifieds Sell & Buy 3 12-31-2003 07:55 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome