'94 325iS with acceleration issue --- Please help! - BMW Forum - BimmerWerkz.com
3-Series (E36) Chat relating to the BMW 3-Series from 1992-1999. Autodoodad Specific models include: BMW 316i, BMW 318i, BMW 318iS/ti, BMW 320, BMW 323, BMW 320, BMW 324, BMW 325, BMW 328.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 (permalink) Old 05-02-2009, 10:33 AM
n00b
 
Join Date: May 2009
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
staticvagabond7 is on a distinguished road
(Thread Starter)
Exclamation '94 325iS with acceleration issue --- Please help!

Hey all, first time posting here.

So, I have a 1994 325iS with around 101k miles on it. About 2-3 weeks ago it starting stuttering/pausing slightly when pressing on the gas hard. it worsened quickly so I brought it to the dealership for a diagnostic. They could see the issue, but had no idea what it was without ruling some things out. They said there were no codes found as well.

So I took their advice and changed my spark plugs (this was the first step they wanted to take). I used Bosch platinum +4s. I did notice my old spark plugs appeared very dirty, seemed as if there was a little oil on them?

Upon changing the spark plugs the car seemed to run fine again for about a day, then the issue came back. This was last weekend. Now its so bad I can barely accelerate the car at all anywhere under 3000rpm, 3000rpm and above the stuttering stops and the power comes rushing back, but until then it shakes, stutters, and loses almost all power. Needless to say this makes accelerating up hills an issue.

Seems alittle louder while idle now but for the post part purrs along. Through some research it seems my fuel filter could be the cause so I plan on changing that this weekend. I'm also going to check the new plugs to see if theres any residue/fluid on them. Any other suggestions would be greatly appreciated!

So to summarize this long winded post.
--- Car stutters and loses power between 1800-3000 rpms. Car vibrates while this occurs.
--- After 3000rpm power comes back and stuttering stops. Will do it in higher RPMs if I really lay into the gas.
--- Does this in any gear.
--- Recent work that may relate includes an oil change, new air filter, and new spark plugs.


Thanks,
Josh
staticvagabond7 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 (permalink) Old 05-02-2009, 06:01 PM
1st Gear Member
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 110
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
JesterMX6 is on a distinguished road
knock sensors? o2 sensor? bad DME?

BMW 535i - A Fillet on Wheels, Rare but Well Done

88 Mazda MX-6 GT :: 78 Suzuki GS550E :: 88 Mazda 323 GTX :: 90 BMW 535i/5 :: 87 Mazda MX-7 GTII
JesterMX6 is offline  
#3 (permalink) Old 05-02-2009, 09:14 PM
n00b
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 15
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
oldschool93 is on a distinguished road
hey man try cleaning the idle control valve, it is an easy process that got rid of the problem for me. there is lots of threads about cleaning the idle control valve (ICV) good luck!

Cheeers
oldschool93 is offline  
#4 (permalink) Old 05-03-2009, 11:33 AM
n00b
 
Join Date: May 2009
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
staticvagabond7 is on a distinguished road
(Thread Starter)
oldschool,

I had been reading about that and it seemed a tad suspect. I think Im gonna give that a whirl either today or tomorrow and I'll post back with the results. Thanks!
staticvagabond7 is offline  
#5 (permalink) Old 05-03-2009, 12:56 PM
n00b
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 15
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
oldschool93 is on a distinguished road
good stuff man hope it works

Cheeers
oldschool93 is offline  
#6 (permalink) Old 05-03-2009, 02:42 PM
4th Gear Member
 
PrInG's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Somewhere over the rainbow. NE ohio.
Posts: 880
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
PrInG has a spectacular aura about PrInG has a spectacular aura about
Send a message via AIM to PrInG
Any time i have problems with my ICV the problem disappears at WOT.. Does the car idle irratically that is usually a sign of ICV problems.. Just spray some PB blaster in the with a qtip and shake it a few times.. Might wanna wait for it to dry before you put it back in.. I've cleaned mine and had it run crappy for a little while before it got flushed out..



TO HONOR: Get Honor Stay Honor if You Can't Come in Her Come Honor.


"its not banana yellow but its not golden its just that perfect creamy german goodness"

- Bow
PrInG is offline  
#7 (permalink) Old 05-03-2009, 10:42 PM
n00b
 
Join Date: May 2009
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
staticvagabond7 is on a distinguished road
(Thread Starter)
Well 6 hours later (determination or insanity?) and I can't get the ICV back in. Guide I followed didnt require removing the tb/intake manifold which the ICV is underneath, but it looks like Im going to have to anyways now to get the part back in. its about 11:30pm now so needless to say I've given up for the day but I'll be back at it tomorrow evening. Hopefully I'll have results by then.
staticvagabond7 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 3-Series (E36)


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
acceleration Ryderofthestorm7 3-Series (E36) 13 05-18-2009 08:47 AM
Roof issue red light flashing! (and Sat Nav issue too!) doopranal Z3 / Z4 /ZM 0 03-24-2009 06:25 AM
HELP!! 92 325is Breaking-Up and Loosing Power During acceleration R_F_L 3-Series (E36) 25 04-15-2007 08:35 PM
1995 325is - Ignition Issue mcasemo 3-Series (E36) 8 12-21-2006 02:27 PM
Acceleration arunrab 3-Series (E36) 1 06-02-2004 09:29 AM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome