318ti Idle Problems - BMW Forum - BimmerWerkz.com
3-Series (E36) Chat relating to the BMW 3-Series from 1992-1999. Autodoodad Specific models include: BMW 316i, BMW 318i, BMW 318iS/ti, BMW 320, BMW 323, BMW 320, BMW 324, BMW 325, BMW 328.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 (permalink) Old 10-20-2004, 03:05 PM
n00b
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
losichu is an unknown quantity at this point
(Thread Starter)
I have a 95 318ti with 130,000 miles and a manual transmission. It seems that when I push in the clutch to stop the car either turns off, idles at 300 rpm, idles at 800 rpm with a shaky idle that feels like a miss, or it revs itself up to about 1300 and bounces between 1300 and 1000 for a couple of seconds, calming back down to idle at 800 kind of smoothly. I know this sounds confusing, but the car decides on these things, I have no control over it, and it doesn't happen all the time. Sometimes i get mad and rev drive the car at around 6000 rpm for a minute, and when I go to slow down it acts fine. I changed the fuel filter and it was okay for a day or so, but then it went back to the original problem. Could this be the fuel pump? Injectors? Water in the tank? I don't want to spend money on unnecessary parts, but I would like my car to be fixed. It runs fine besides idle, it will occasionally feel a little hesitant, but its barely noticeable. Car accelerates fine (although I could always wish for more, guess i need a 2.8l motor for that). Would anyone have any idea what could be wrong? The check engine light has come on once or twice, but only for a couple of seconds, not long enough to grab a code. Any advice or thoughts would be helpful. Thanks.
losichu is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 (permalink) Old 10-20-2004, 03:21 PM
4th Gear Member
 
93 325i's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Connecticut
Posts: 921
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
93 325i is an unknown quantity at this point
Send a message via AIM to 93 325i
based on the symptoms it sounds like the ICV- idle control valve.. do a search on it and you'll find out how to clean it.. if the problem still persists possibly the clutch is going out on you.. I would start with the ICV and move on from there..

Complete mod list and pics:

My 1993 325i
93 325i is offline  
#3 (permalink) Old 10-20-2004, 03:44 PM
You Can Has A Custom Title!!
 
BMWBeauty416's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Tulsa, OK
Posts: 4,872
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
BMWBeauty416 is a name known to all BMWBeauty416 is a name known to all BMWBeauty416 is a name known to all BMWBeauty416 is a name known to all BMWBeauty416 is a name known to all BMWBeauty416 is a name known to all
Send a message via AIM to BMWBeauty416 Send a message via MSN to BMWBeauty416 Send a message via Yahoo to BMWBeauty416
odd I'm no help but it is nice to have another ti on here

~*Teg*~

BMWBeauty416 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 3-Series (E36)


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Erratic Idle / Misfire / Cutting out makdolby 3-Series (E36) 12 02-05-2012 07:57 AM
Idle Problems Ronanom 3-Series (E36) 2 11-07-2005 03:24 AM
Idle Problems BeelZibub 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) 10 07-10-2005 04:56 AM
Idle Problems '95 325is Burnettm 3-Series (E36) 3 04-26-2005 12:41 PM
Idle Problems, Intake Service Bulletin? rhansen162 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) 1 03-06-2005 07:18 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome