318is m42 running too rich - BMW Forum - BimmerWerkz.com
3-Series (E36) Chat relating to the BMW 3-Series from 1992-1999. Autodoodad Specific models include: BMW 316i, BMW 318i, BMW 318iS/ti, BMW 320, BMW 323, BMW 320, BMW 324, BMW 325, BMW 328.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 (permalink) Old 01-18-2013, 07:06 PM
Neutral Member
 
ncktuley1's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Woodburn, oregon
Posts: 68
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
ncktuley1 is on a distinguished road
Garage
(Thread Starter)
318is m42 running too rich

So I've been having the problem for a while where my car has been running really rich.
•I've looked at the plugs, they're all wet whenever i pulled them and smell like gas.
•The exhaust smells like gas. Its pretty strong and whenever i put my hand in front of the tailpipe, it gets wet, dirty and smells like gas.
•Im averaging about 20mpg.
•It misfires at an idle.
•When i start it cold. It revs up to 2000rpm, then lowers down to 1500rpm when its warm and just stays there.
•I've replaced the o2 sensor, cleaned the icv, maf, replaced the fuel pressure regulator and the coil packs.
•Checked the DME (computer) because I've got a spare that i know works fine and that changed nothing.
Whenever im driving around, the check engine light would come on and off.
and i dont really know how to check for codes since its an obd1 other than the stomp method. which doesnt work very well when the engine is running... So now im stuck. What should i look at? Plug wires? I mean really ANY insight would help im just getting a little frustrated now...

Quote:
Originally Posted by black318i View Post
Unicorn taint, I hear it's impossible to find though.
ncktuley1 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 (permalink) Old 01-22-2013, 09:15 PM
n00b
 
Join Date: Jan 2013
Location: Ontario
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Chevyguy is on a distinguished road
Have you seen TCarlisle's reply in "engine runs rough when cold start!" thread?

Engine runs rough when cold start! - Bimmerforums - The Ultimate BMW Forum

Might give you another direction to look into.

Cheers
Chevyguy is offline  
#3 (permalink) Old 03-09-2013, 06:16 PM
Neutral Member
 
ncktuley1's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Woodburn, oregon
Posts: 68
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
ncktuley1 is on a distinguished road
Garage
(Thread Starter)
Sorry for such a late response to this, but i figured out that the thermostat was bad. So i replaced it and now its runnin at a cool 30mpg!!

Quote:
Originally Posted by black318i View Post
Unicorn taint, I hear it's impossible to find though.
ncktuley1 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 3-Series (E36)


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Car running rich 325i_family 3-Series (E36) 4 03-27-2006 04:38 PM
Running Rich... Charleston Chu 3-Series (E21, E30) 4 10-10-2005 05:51 PM
Running Rich Byron320i 3-Series (E36) 5 08-06-2005 06:43 PM
Running Rich eskiasu 3-Series (E36) 3 03-22-2005 02:27 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome