Strange relay issue, stumped - BMW Forum - BimmerWerkz.com
3-Series (E21, E30) Chat relating to the BMW 3-Series from 1975-1983 and 1984-1991 line. Specific models: BMW 315, BMW 316, BMW 318, BMW 318i, BMW 320/4, BMW 320i, BMW 320/6, BMW 323i, BMW 320i. E30 Family models include: BMW 325e, BMW 325i, BMW 325is, BMW 325ix.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 (permalink) Old 08-12-2013, 10:17 AM
n00b
 
Join Date: Aug 2013
Location: Upper Michigan
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
jerrylives420 is on a distinguished road
(Thread Starter)
Strange relay issue, stumped

I recently bought an 85 325e(2.7 manual) because the clutch dropped to the floor. I can fix that. But I popped a battery in it and tried starting it and it wouldnt fire. So after hours of checking sensors and wires I ran a hot lead to main relay terminals 87 and 87a and 56(I think) it started up and ran pretty nicely. So I figured main relay was shot. Went and got a replacement this morning and with it in there, it wont start. So I rechecked what i did and it started again. So now im all confused on what I should do. Any help at all would be appreciated. I really want to rip this thing. Its not real pretty but it would be a fun little back road ripper. Thanks to anyone who can suggest something
jerrylives420 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 (permalink) Old 10-09-2013, 05:12 AM
n00b
 
Join Date: Sep 2013
Location: Garland
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
ChristianeBothe is on a distinguished road
when would it get resolved then? i am waiting to check it very soon now....
ChristianeBothe is offline  
#3 (permalink) Old 10-12-2013, 10:30 PM
1st Gear Member
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 151
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
m20enginebuilder is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by jerrylives420 View Post
I recently bought an 85 325e(2.7 manual) because the clutch dropped to the floor. I can fix that. But I popped a battery in it and tried starting it and it wouldnt fire. So after hours of checking sensors and wires I ran a hot lead to main relay terminals 87 and 87a and 56(I think) it started up and ran pretty nicely. So I figured main relay was shot. Went and got a replacement this morning and with it in there, it wont start. So I rechecked what i did and it started again. So now im all confused on what I should do. Any help at all would be appreciated. I really want to rip this thing. Its not real pretty but it would be a fun little back road ripper. Thanks to anyone who can suggest something
I feel like its most likely in the wiring in the underhood distribution centre(fuse block). It cranks and starts, therefore its not the main ground that hooks up to the engine oil pan and the subframe together.
m20enginebuilder is offline  
#4 (permalink) Old 01-19-2014, 09:21 PM
n00b
 
Join Date: Dec 2013
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Stitch is on a distinguished road
Just checking if you resolved this problem. I'm having the same problem with my 86 325es. I had the airflow sensor off the car and started the car without it accidentally. it started and ran for about half a second. Once reinstalled it wont start. Went through all the electrical diagnosis in the Bentley manual and it all pointed to the main relay. Replaced it and it cranks but won't start. I Jumped the relay from 30 to the two 87's and it starts right up and runs fine. I tested the 86 terminal and only have 6 and a half volts. Apparently not enough to energize the relay. Does anyone have any idea what would cause the reduced voltage. all the fuses checkout, battery charged etc. The bentley does not have a schematic that shows the circuitry from the ign. switch to the main relay. I checked the FAQ and none seemed to have the same problem. Any suggestions would be appreciated.
Stitch is offline  
#5 (permalink) Old 02-13-2014, 12:22 AM
n00b
 
Join Date: Jan 2014
Location: Washington
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
AlbertSeely is on a distinguished road
Quote:
The bentley does not have a schematic that shows the circuitry from the ign. switch to the main relay
it adds to the complexity
AlbertSeely is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 3-Series (E21, E30)


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Strange starting issue doolish 3-Series (E36) 2 07-19-2011 01:57 PM
Strange High Beam/Fog Light Issue, Help! BrianXE36 3-Series (E36) 1 04-03-2010 08:11 PM
Strange Over Heating Issue Jonnyblaze1130 3-Series (E46, E90) 2 06-11-2009 12:07 AM
I'm Stumped, What Oil? prynce_qt 3-Series (E36) 11 02-25-2005 01:35 PM
Stumped! xad_theman 3-Series (E36) 6 09-05-2003 02:43 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome