Need Help. car will not start... - BMW Forum - BimmerWerkz.com
BMW Forum BMW Forum

Auto Insurance

» Featured Product
Wheel & Tire Center

Go Back   BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 3-Series (E21, E30)
Register Home Forum Active Topics Gallery / Showroom Auto Loans Garage Search Today's Posts Mark Forums Read Auto EscrowInsurance

3-Series (E21, E30) Chat relating to the BMW 3-Series from 1975-1983 and 1984-1991 line. Specific models: BMW 315, BMW 316, BMW 318, BMW 318i, BMW 320/4, BMW 320i, BMW 320/6, BMW 323i, BMW 320i. E30 Family models include: BMW 325e, BMW 325i, BMW 325is, BMW 325ix.

BimmerWerkz.com is the premier BMW Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 01-15-2008, 09:48 PM   #1 (permalink)
1st Gear Member
 
Join Date: Sep 2003
Location: Cheltenham, Pennsylvania
Car:
Posts: 138
Photos:
viali8 is an unknown quantity at this point
Need Help. car will not start...

This kind of a weird problem. Hopefully some one has had the same experience/problem. I came home from work tonight and stopped to get some milk and eggs. I was in the market no longer then 5 min. and when i came out to start my car it would not start. Before the no start issue it ran perfectly fine no issues/noises/stuttering what so ever.

Not sure if this helps but a couple times before i remember the car taking a few seconds to start up; meaning the engine would crank a few times and then it would start up. Other then that no problems. Does anyone have any suggestions? Thanks Matt

forgot to mention it is a 89 325i
viali8 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-15-2008, 09:49 PM   #2 (permalink)
1st Gear Member
 
Join Date: Sep 2003
Location: Cheltenham, Pennsylvania
Car:
Posts: 138
Photos:
viali8 is an unknown quantity at this point
i purchased a new main relay and fuel pump relay. This is the information i have gathered so far but am not sure what to make of it.

I tested for voltage at the fuel pump with the new main/fuel pump relays installed and i get no voltage.

But i do get voltage while removing the fuel pump relay and jumpering sockets #30 and #87.

What is my next step. not sure what to do now. thanks
viali8 is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2008, 11:47 PM   #3 (permalink)
1st Gear Member
 
Join Date: Sep 2003
Location: Cheltenham, Pennsylvania
Car:
Posts: 138
Photos:
viali8 is an unknown quantity at this point
bump anyone?
viali8 is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2008, 12:10 AM   #4 (permalink)
Im Bluffin With My Muffin
 
AlpineSixAndSeven's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Palo Alto, CA
Car: 1976 Benz 300D, 1999 740iL
Posts: 5,992
Photos:
AlpineSixAndSeven is a splendid one to beholdAlpineSixAndSeven is a splendid one to beholdAlpineSixAndSeven is a splendid one to beholdAlpineSixAndSeven is a splendid one to beholdAlpineSixAndSeven is a splendid one to beholdAlpineSixAndSeven is a splendid one to beholdAlpineSixAndSeven is a splendid one to behold
Send a message via AIM to AlpineSixAndSeven
your fuel pump gets voltage when your cranking the car or first about 3-5 seconds after the key is turned to run also are you getting spark?
__________________
1991 Ford Taurs SHO 5 Speed White on Tan
1996 Chevy Lumina LTZ Rep 3.4L
1992 318i Coupe parts car
1992 325i Ls1 swap with a T56 6 speed 12.2 quarter mile
1976 Mercedes Benz 300D with a Ford 5.0L Fuel Injected soon to be Modded
I am Captain Obvious
AlpineSixAndSeven is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2008, 12:17 AM   #5 (permalink)
1st Gear Member
 
Join Date: Sep 2003
Location: Cheltenham, Pennsylvania
Car:
Posts: 138
Photos:
viali8 is an unknown quantity at this point
Yes i am getting spark

I only get voltage (12) to the fuel pump if the fuel pump relay is removed and i jumper the #30 and #87 sockets while ignition is off
viali8 is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2008, 12:19 AM   #6 (permalink)
1st Gear Member
 
Join Date: Sep 2003
Location: Cheltenham, Pennsylvania
Car:
Posts: 138
Photos:
viali8 is an unknown quantity at this point
when i installed the new "main relay" and new "fuel pump relay" i did not get any voltage at the fuel pump.
viali8 is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2008, 12:25 AM   #7 (permalink)
Im Bluffin With My Muffin
 
AlpineSixAndSeven's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Palo Alto, CA
Car: 1976 Benz 300D, 1999 740iL
Posts: 5,992
Photos:
AlpineSixAndSeven is a splendid one to beholdAlpineSixAndSeven is a splendid one to beholdAlpineSixAndSeven is a splendid one to beholdAlpineSixAndSeven is a splendid one to beholdAlpineSixAndSeven is a splendid one to beholdAlpineSixAndSeven is a splendid one to beholdAlpineSixAndSeven is a splendid one to behold
Send a message via AIM to AlpineSixAndSeven
the ecu tell the pump to come on...
jup the pins so the fuel pump is running. then try to start the car... if it starts most likely it is somewhere on the line the ecu isn't telling the pump to come on or the power isnt getting from the ecu to the pump
__________________
1991 Ford Taurs SHO 5 Speed White on Tan
1996 Chevy Lumina LTZ Rep 3.4L
1992 318i Coupe parts car
1992 325i Ls1 swap with a T56 6 speed 12.2 quarter mile
1976 Mercedes Benz 300D with a Ford 5.0L Fuel Injected soon to be Modded
I am Captain Obvious
AlpineSixAndSeven is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2008, 12:32 AM   #8 (permalink)
1st Gear Member
 
Join Date: Sep 2003
Location: Cheltenham, Pennsylvania
Car:
Posts: 138
Photos:
viali8 is an unknown quantity at this point
ok thanks i will give it a shot. thanks for the help. Matt
viali8 is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2008, 12:38 AM   #9 (permalink)
Im Bluffin With My Muffin
 
AlpineSixAndSeven's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Palo Alto, CA
Car: 1976 Benz 300D, 1999 740iL
Posts: 5,992
Photos:
AlpineSixAndSeven is a splendid one to beholdAlpineSixAndSeven is a splendid one to beholdAlpineSixAndSeven is a splendid one to beholdAlpineSixAndSeven is a splendid one to beholdAlpineSixAndSeven is a splendid one to beholdAlpineSixAndSeven is a splendid one to beholdAlpineSixAndSeven is a splendid one to behold
Send a message via AIM to AlpineSixAndSeven
welcome tell me what happends sry for the late responce the werkz is slow today i guess...
__________________
1991 Ford Taurs SHO 5 Speed White on Tan
1996 Chevy Lumina LTZ Rep 3.4L
1992 318i Coupe parts car
1992 325i Ls1 swap with a T56 6 speed 12.2 quarter mile
1976 Mercedes Benz 300D with a Ford 5.0L Fuel Injected soon to be Modded
I am Captain Obvious
AlpineSixAndSeven is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2008, 04:40 AM   #10 (permalink)
n00b
 
Join Date: Jan 2008
Car:
Posts: 1
Photos:
illinifan is on a distinguished road
I have 1987 325 Same wont start No power to feul pump or coil. Will turn over but thats it???? Wife drove to school was fine hasnt ran since?
illinifan is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2008, 11:01 AM   #11 (permalink)
1st Gear Member
 
Join Date: Sep 2003
Location: Cheltenham, Pennsylvania
Car:
Posts: 138
Photos:
viali8 is an unknown quantity at this point
I found the culprit. It was a faulty fuel pump. I must of misinterpreted some of the literature i was reading. Turns out that i was getting voltage to the pump. I went and bought and brand new fuel pump and it fired right up. i couldnt justify installing another 20 year old fuel pump. thanks for the help. Matt
viali8 is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2008, 12:02 PM   #12 (permalink)
n00b
 
Join Date: Aug 2007
Location: Vancouver, B.C.
Car: 84 euro 323i hartge
Posts: 18
Photos:
BMPGBH is on a distinguished road
Same thing just happened in my euro 323, but the prob with mine is that the ECU isn't sending voltage to the injectors.

Ps: does anybody know where to get a euro repair manual?
BMPGBH is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 3-Series (E21, E30)


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
91 m5 Parts car or parting out... trailbuilt For Sale 2 12-12-2007 10:42 AM
You Can Still Buy Warranty For this Car gotoschoolhere Cars For Sale 3 07-03-2007 02:06 AM
remote start Ivan 3-Series (E36) 30 03-04-2007 10:33 AM
Car wont start after head rebuild Majin 3-Series (E21, E30) 6 09-03-2006 06:29 AM
Car doesn't start! Help Butch525 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) 0 02-27-2006 11:35 AM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -5. The time now is 12:42 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.