Engine Stutter at high speed...HELP !!! - BMW Forum - BimmerWerkz.com
BMW Forum BMW Forum

» Auto Insurance

» Featured Product
» Wheel & Tire Center

Go Back   BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 3-Series (E21, E30)
Register Home Forum Active Topics Gallery / Showroom Auto Loans Garage Search Today's Posts Mark Forums Read Auto EscrowInsurance

3-Series (E21, E30) Chat relating to the BMW 3-Series from 1975-1983 and 1984-1991 line. Specific models: BMW 315, BMW 316, BMW 318, BMW 318i, BMW 320/4, BMW 320i, BMW 320/6, BMW 323i, BMW 320i. E30 Family models include: BMW 325e, BMW 325i, BMW 325is, BMW 325ix.

BimmerWerkz.com is the premier BMW Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 10-11-2005, 07:31 PM   #1 (permalink)
n00b
 
Join Date: Sep 2005
Car:
Posts: 5
Photos:
323iguy is on a distinguished road
Engine Stutter at high speed...HELP !!!

O.k...I hope someone can help me solve this..... I will do my best to explain a weird anomally I am currently experiencing....

Whilst I am driving at high speed [ anywhere between 60 - 110kph ] .. and when I reach a constant speed the car feels jerky and jittery..... almost stuttering....however I have good constant speed and RPM's...no power loss

when I accelerate the jittering goes.... when I back off and cruise again.. the jittering/ stuttering feeling comes back.....there is no missfiring... no splattering....no hessitation......good acceleration.....no pinging/pinking...good high and low speed pull to 3500 - 4000 rpm...
it almost feels like I am driving into a strong head wind.....the cars being pulled back..... a stuttering sensation.....

What is the cause of this jittery feeling at constant speed..???

Any clues to this puzzle for me...??

Thanks for your help.!
Attached Thumbnails
Engine Stutter at high speed...HELP !!!-323iguy.jpg  

Last edited by 323iguy; 10-11-2005 at 07:43 PM.
323iguy is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 10-11-2005, 08:24 PM   #2 (permalink)
Neutral Member
 
Join Date: Sep 2005
Car:
Posts: 73
Photos:
j123crx is an unknown quantity at this point
mine does that too, cruising at a constant speed and it chugs, sometimes for several minutes and then it just stops. i thought gunk in the tank-low fuel/blocked fuel injectors/water in the tank ? i put in some injection cleaner and it seemed to stop it.
j123crx is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2005, 08:36 PM   #3 (permalink)
3rd Gear Member
 
Kowalski's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Canada, British Columbia, White rock
Car:
Posts: 752
Photos:
Kowalski is an unknown quantity at this point
Send a message via MSN to Kowalski
change your fuel filter, and your air filter. also, does this ever happen under full throttle? it could be the tps (throttle positioning switch).

can you give us any more symptoms to work with? how does it idle? is it shakey, when you rev it in neutral does it lag and then rev up, or does it just rev up?
__________________
M42 Custom ground cams for sale PM me
264* roatation and 388 lift
Kowalski is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2005, 09:51 PM   #4 (permalink)
n00b
 
Join Date: Sep 2005
Car:
Posts: 5
Photos:
323iguy is on a distinguished road
thanks for your input.....brand new fuel and air filter just fitted...new rotor/cap/leads as well......for you information: this problem exsisted before the new parts were installed...
and yes... idle is not as smooth as before...uneven exhaust pulses..... and yes....there is a lag when I give her a rev in neutral....bit of a hesitation around 1300 - 1500 rpm...
is it vacuum leaks...????

Thanks again for your help....

Last edited by 323iguy; 10-11-2005 at 10:13 PM.
323iguy is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2005, 06:07 PM   #5 (permalink)
3rd Gear Member
 
Kowalski's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Canada, British Columbia, White rock
Car:
Posts: 752
Photos:
Kowalski is an unknown quantity at this point
Send a message via MSN to Kowalski
yeah, sounds like a vacume leak, use propane or starting fluid or somthing and spray it arround your vacume lines and if the idle picks up you have a vacume leak. also replace any cracked hoses
__________________
M42 Custom ground cams for sale PM me
264* roatation and 388 lift
Kowalski is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2005, 12:23 AM   #6 (permalink)
n00b
 
Join Date: Sep 2005
Car:
Posts: 5
Photos:
323iguy is on a distinguished road
Thanks Kowalski,

Yesterday I removed the old crank case ventilation [ valve cover ] hose and discovered it was totally caked up with dry oil and gunk..very restricted breathing capacity....I replaced it and also cleaned all associated side vacuum t joins and splits etc..... and it has made a noticable difference...idle and start smoother....steadilly replacing all old vacuum type hoses.....will get there eventually.... :]
323iguy is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2005, 07:28 PM   #7 (permalink)
3rd Gear Member
 
Kowalski's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Canada, British Columbia, White rock
Car:
Posts: 752
Photos:
Kowalski is an unknown quantity at this point
Send a message via MSN to Kowalski
no problems.
__________________
M42 Custom ground cams for sale PM me
264* roatation and 388 lift
Kowalski is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 3-Series (E21, E30)


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Bad Engine Idle And Fault Not Found.. Paraklas 3-Series (E21, E30) 10 06-16-2005 09:25 PM
Audi A3 1.6 FSI AZ325Ci Other Rides 2 09-06-2003 01:25 AM
BMW P83 Engine triggrhaapi Bimmer Talk/Motorsports Talk 0 07-21-2003 02:03 PM
my first high speed race Scarface Driving Tales 5 06-19-2003 10:03 PM
Weird "whining" during high speed turns asiangear 3-Series (E46, E90) 3 06-13-2003 08:46 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -5. The time now is 08:31 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.