Car Died, Starter Has Funky Sound - BMW Forum - BimmerWerkz.com
3-Series (E21, E30) Chat relating to the BMW 3-Series from 1975-1983 and 1984-1991 line. Specific models: BMW 315, BMW 316, BMW 318, BMW 318i, BMW 320/4, BMW 320i, BMW 320/6, BMW 323i, BMW 320i. E30 Family models include: BMW 325e, BMW 325i, BMW 325is, BMW 325ix.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 (permalink) Old 03-07-2005, 01:28 PM
Neutral Member
 
javieruz's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Pasadena, CA
Posts: 64
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
javieruz is an unknown quantity at this point
(Thread Starter)
so i was going on a freeway, suddenly the TACH went down to about 0 but in about 2 seconds, the engine came up again and it was OK for next 100 miles, the same day i was coming back and it just did the same thing and totally died. no messy noise, just engine stopped. I replaced the fuel pump on the spot but the starter began to make weird noise, it simply turns unusually fast.. as if it was not catching or something. so went to pep boys and they diagnosed the starter was bad, then i replaced it in the car but its the same thing, it simply tuerns fast and doesnt start the car. i am sure there is fuel coming to the injectors, there is spark (replaces coil and distributor&rotor which were the ORIGINAL ones in the car, checked for spark and its there), the timing belt did not snap since there is spark and you can see the valves moving and the cylinders are moving as well... i am guessing it may be the ECU just died? anybody had any similar experience? ANY comment would be welcome!!! thanks guys!!

<span style='font-size:13pt;line-height:100%'><span style='font-family:Arial'>'87 325i Convertible</span></span>
javieruz is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 (permalink) Old 03-07-2005, 01:32 PM
3rd Gear Member
 
Kowalski's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Canada, British Columbia, White rock
Posts: 752
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Kowalski is an unknown quantity at this point
Send a message via MSN to Kowalski
Quote:
Originally posted by javieruz@Mar 7 2005, 12:28 PM
so i was going on a freeway, suddenly the TACH went down to about 0 but in about 2 seconds, the engine came up again and it was OK for next 100 miles, the same day i was coming back and it just did the same thing and totally died. no messy noise, just engine stopped. I replaced the fuel pump on the spot but the starter began to make weird noise, it simply turns unusually fast.. as if it was not catching or something. so went to pep boys and they diagnosed the starter was bad, then i replaced it in the car but its the same thing, it simply tuerns fast and doesnt start the car. i am sure there is fuel coming to the injectors, there is spark (replaces coil and distributor&rotor which were the ORIGINAL ones in the car, checked for spark and its there), the timing belt did not snap since there is spark and you can see the valves moving and the cylinders are moving as well... i am guessing it may be the ECU just died? anybody had any similar experience? ANY comment would be welcome!!! thanks guys!!
[snapback]305781[/snapback]
do you have any compresion? cause if its turning over really fast then it sounds like you dont have any compression, check that also is it actualy turning over? or is the starter just spinning, cause your started coulda shreded the teeth on the fly wheel.

M42 Custom ground cams for sale PM me
264* roatation and 388 lift
Kowalski is offline  
#3 (permalink) Old 03-08-2005, 01:19 AM
Neutral Member
 
javieruz's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Pasadena, CA
Posts: 64
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
javieruz is an unknown quantity at this point
(Thread Starter)
it does turn over, tomorrow i will actually check if ALL the cylinders are moving... a friend of mine says one of the cylinder arms may be broken or something like that... and then hopefully check the compression... the flywheel seems to be ok, since the engine turns....

do you think it may be a bad ECU????

<span style='font-size:13pt;line-height:100%'><span style='font-family:Arial'>'87 325i Convertible</span></span>
javieruz is offline  
#4 (permalink) Old 03-08-2005, 02:29 AM
5th Gear Member
 
guywithblack88e30's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Downey, California
Posts: 1,252
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
guywithblack88e30 is an unknown quantity at this point
sounds like what happend to me on freeway car just died but it turned out to be fuel pump. i just took it out and left it out while i went to junk yard to look for one for my car when i came back i put it back in and it started up still wanna replace it thou just in case. hows is your intake? at one point my car wouldn't start cause of hole in intake boot and would just turn. check boot, value, and filter. and don't know bout the whole ecu thing


Member of got its raining(in Members Lounge) to 100, 237, 250, &amp; 300 pages club...
Member of 3 Pedel club...
Member of ran away from cop using DRIFTING not speed(ok a little speed)...
guywithblack88e30 is offline  
#5 (permalink) Old 03-08-2005, 02:40 PM
1st Gear Member
 
Join Date: Oct 2003
Location: NC
Posts: 160
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
llll1l1ll is an unknown quantity at this point
Send a message via AIM to llll1l1ll
My car sounded similar to that once. I would have to turn the key to the "on" position, then wait for the check engine light to come on. Once that light came on, the car would start. I'm not sure if this quite the problem you had, but mine only did it in the summer... So yeah... This wasn't any help.

Three rocker arms later and I still haven't learned my lesson!
llll1l1ll is offline  
#6 (permalink) Old 03-12-2005, 11:44 PM
Neutral Member
 
javieruz's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Pasadena, CA
Posts: 64
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
javieruz is an unknown quantity at this point
(Thread Starter)
well this is the sound my car makes now.... ghead

anybody knows what it may be????

my friends is coming tonight and tomorrow we're gonna check the engines compression.... hope nothing cracked inside....
Attached Files
File Type: wav auto.wav (153.3 KB, 19 views)

<span style='font-size:13pt;line-height:100%'><span style='font-family:Arial'>'87 325i Convertible</span></span>
javieruz is offline  
#7 (permalink) Old 03-13-2005, 07:00 PM
3rd Gear Member
 
Kowalski's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Canada, British Columbia, White rock
Posts: 752
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Kowalski is an unknown quantity at this point
Send a message via MSN to Kowalski
are you getting a strong enough spark? could be cap and rotor... unless your getting a really nice spark, try regaping your plugs. it really sounds comprssion related cause of the fast turning over unless it just sounds fast... you are getting fuel right? take off your fuel line and see if you getting fuel could be a fuse or relay.

M42 Custom ground cams for sale PM me
264* roatation and 388 lift
Kowalski is offline  
#8 (permalink) Old 03-14-2005, 12:57 AM
Neutral Member
 
javieruz's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Pasadena, CA
Posts: 64
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
javieruz is an unknown quantity at this point
(Thread Starter)
well, so my worst fear was fulfilled...

all 6 intake valves are totally bent, 5 rocker arms are broken and the cylinder head is useless since two cam retainers in teh head are broken as well...

just finished taking the head off the car and just have to look for a completely new one...

the thing is that the belt did not snap, but it kinda slipped, it seemed in very good condition... and the worst thing is that i got the timing belt and water pump on wednesday to replace it on sunday and the car left me straned on the freeway (30 miles from home) on friday

hmm, at least i have a veeeery good reason to rebuild the whole engine now

hope this wont happen to many e30 owners....
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	broken_valves__Large_.jpg
Views:	91
Size:	164.6 KB
ID:	18425  

<span style='font-size:13pt;line-height:100%'><span style='font-family:Arial'>'87 325i Convertible</span></span>
javieruz is offline  
#9 (permalink) Old 03-14-2005, 02:38 AM
3rd Gear Member
 
Kowalski's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Canada, British Columbia, White rock
Posts: 752
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Kowalski is an unknown quantity at this point
Send a message via MSN to Kowalski
Quote:
Originally posted by javieruz@Mar 13 2005, 11:57 PM
well, so my worst fear was fulfilled...

all 6 intake valves are totally bent, 5 rocker arms are broken and the cylinder head is useless since two cam retainers in teh head are broken as well...

just finished taking the head off the car and just have to look for a completely new one...

the thing is that the belt did not snap, but it kinda slipped, it seemed in very good condition... and the worst thing is that i got the timing belt and water pump on wednesday to replace it on sunday and the car left me straned on the freeway (30 miles from home) on friday

hmm, at least i have a veeeery good reason to rebuild the whole engine now

hope this wont happen to many e30 owners....
[snapback]310915[/snapback]

ouch sorry man! i feel your paint, i threw a rod last year

M42 Custom ground cams for sale PM me
264* roatation and 388 lift
Kowalski is offline  
#10 (permalink) Old 03-14-2005, 09:22 PM
n00b
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 24
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Abdul is an unknown quantity at this point
Something similar happened to me, but it was the timing belt breaking. Sorry about the bad luck.
Abdul is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 3-Series (E21, E30)


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
00 E39 M5 Question on engine sound Trevize M-Series (M1, M3, M5, M6) 3 09-29-2005 08:46 AM
problems starting car when cold... VLAD_325is 3-Series (E36) 8 09-12-2005 08:08 PM
Starter Or Alternator Sound Henri 3-Series (E36) 1 10-23-2004 10:26 AM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome