Blower Switch Acting Up - BMW Forum - BimmerWerkz.com
BMW Forum BMW Forum

Auto Insurance

» Featured Product
Wheel & Tire Center

Go Back   BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 3-Series (E21, E30)
Register Home Forum Active Topics Gallery / Showroom Auto Loans Garage Search Today's Posts Mark Forums Read Auto EscrowInsurance

3-Series (E21, E30) Chat relating to the BMW 3-Series from 1975-1983 and 1984-1991 line. Specific models: BMW 315, BMW 316, BMW 318, BMW 318i, BMW 320/4, BMW 320i, BMW 320/6, BMW 323i, BMW 320i. E30 Family models include: BMW 325e, BMW 325i, BMW 325is, BMW 325ix.

BimmerWerkz.com is the premier BMW Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 02-03-2005, 08:33 PM   #1 (permalink)
n00b
 
Join Date: Nov 2004
Location: Washington State, USA
Car:
Posts: 12
Photos:
October is an unknown quantity at this point
Love my E30s, have two of them.

My wife drives an 86 325 sedan with 230,000 on it! Runs like a top

Recently, over the winter, the blower switch stopped working on any setting except the highest! Blower always worked fine with no strange noises or anything. She went out one morning and was letting the car warm up with the defroster on HIGH and noticed that now, any other setting on the switch is like having it turned off completely.

I've tried switching it back and forth and just playing with it in general to no effect. It ALWAYS works on the highest setting and NEVER works on any of the lower ones! This was very sudden. Nothing else is wrong with the car.

I've got a couple of chilton's and the like but thought I would post here to see if anyone had a good idea where I might start...

Thanks in advance!
__________________
1992 325ic *sold*
1984 320 *sold*
1986 325 5sp sedan, 175,000 Great car!
1986 535 5sp sedan, 172,000 Awesome!
1978 530 AT sedan, 275,000 still runs and drives
1997 740il AT sedan, 125,000 Like a newly wed!
October is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 02-03-2005, 09:48 PM   #2 (permalink)
3rd Gear Member
 
Kowalski's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Canada, British Columbia, White rock
Car:
Posts: 752
Photos:
Kowalski is an unknown quantity at this point
Send a message via MSN to Kowalski
Quote:
Originally posted by October@Feb 3 2005, 07:33 PM
Love my E30s, have two of them.

My wife drives an 86 325 sedan with 230,000 on it! Runs like a top

Recently, over the winter, the blower switch stopped working on any setting except the highest! Blower always worked fine with no strange noises or anything. She went out one morning and was letting the car warm up with the defroster on HIGH and noticed that now, any other setting on the switch is like having it turned off completely.

I've tried switching it back and forth and just playing with it in general to no effect. It ALWAYS works on the highest setting and NEVER works on any of the lower ones! This was very sudden. Nothing else is wrong with the car.

I've got a couple of chilton's and the like but thought I would post here to see if anyone had a good idea where I might start...

Thanks in advance!
[snapback]285554[/snapback]
is it working at full power on hi? or is it weaker then normal?
__________________
M42 Custom ground cams for sale PM me
264* roatation and 388 lift
Kowalski is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2005, 11:01 PM   #3 (permalink)
OMFG another one!?
 
witeshark's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Miami FL
Car: 89 E30 325i, 2007 Honda
Posts: 14,690
Photos:
witeshark is just really nicewiteshark is just really nicewiteshark is just really nicewiteshark is just really nicewiteshark is just really nice
I had this problem. The resistor unit that allows the lower setting needs replacing. Wasn't too hard but took a while
__________________
BMW

Sig by zeaq
witeshark is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2005, 11:17 AM   #4 (permalink)
n00b
 
Join Date: Nov 2004
Location: Washington State, USA
Car:
Posts: 12
Photos:
October is an unknown quantity at this point
Quote:
is it working at full power on hi? or is it weaker then normal?
I'd say it's working at full power.

Where will I find this resistor unit? Behind the switch or somewhere else? I had a similar problem with a Porsche 944 and the resistor setup was on the blower housing itself.
__________________
1992 325ic *sold*
1984 320 *sold*
1986 325 5sp sedan, 175,000 Great car!
1986 535 5sp sedan, 172,000 Awesome!
1978 530 AT sedan, 275,000 still runs and drives
1997 740il AT sedan, 125,000 Like a newly wed!
October is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2005, 12:20 PM   #5 (permalink)
OMFG another one!?
 
witeshark's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Miami FL
Car: 89 E30 325i, 2007 Honda
Posts: 14,690
Photos:
witeshark is just really nicewiteshark is just really nicewiteshark is just really nicewiteshark is just really nicewiteshark is just really nice
If I remember right it's in the dash in a weird place near the glove box, this was a while ago
__________________
BMW

Sig by zeaq
witeshark is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2005, 01:43 PM   #6 (permalink)
3rd Gear Member
 
Join Date: Dec 2004
Location: jacksonville beach
Car:
Posts: 577
Photos:
e30fanm3 is an unknown quantity at this point
Send a message via AIM to e30fanm3 Send a message via Yahoo to e30fanm3
its in with your blower motor im pretty sure, but that is what you need
e30fanm3 is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2005, 04:32 PM   #7 (permalink)
n00b
 
Join Date: Jan 2005
Car:
Posts: 7
Photos:
bmwbob is an unknown quantity at this point
The resistor is either inop or more likely needes a good cleaning. common problem. there is panel across the firewall-easy to remove. remove blower motor cover(2 nylon straps) and unplug resistor. clean all contact plus the thermal switch-looks like points-and should work. plug it back in and try it with the cover off as often you will have to clean 2-3 times
bmwbob is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2005, 04:45 PM   #8 (permalink)
Teh Peetsa Gai
 
ldsbeaker's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Havelock, NC
Car: '86 325es, '87 535is
Posts: 3,478
Photos:
ldsbeaker has a reputation beyond reputeldsbeaker has a reputation beyond reputeldsbeaker has a reputation beyond reputeldsbeaker has a reputation beyond reputeldsbeaker has a reputation beyond reputeldsbeaker has a reputation beyond reputeldsbeaker has a reputation beyond reputeldsbeaker has a reputation beyond reputeldsbeaker has a reputation beyond reputeldsbeaker has a reputation beyond reputeldsbeaker has a reputation beyond repute
sweet. Nice to know someone else has had this problem. I'm going to clean my resistor tomorrow!

Drive on, Bimmerheads.
__________________
'86 325es (TURTL3): PJ peetsa hawler
'87 535is (BADWATER): almost done... really.
'86 325e (GRN HLL): DD/show/rocket
'04 x3 3.0i: Wife's Bimmer (manual, woot!)
My BMW Blog
ldsbeaker is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2005, 05:03 PM   #9 (permalink)
3rd Gear Member
 
Join Date: Dec 2004
Location: jacksonville beach
Car:
Posts: 577
Photos:
e30fanm3 is an unknown quantity at this point
Send a message via AIM to e30fanm3 Send a message via Yahoo to e30fanm3
go ahead and replace it, they are cheap, and then you wont have to worry about it
e30fanm3 is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2005, 07:06 AM   #10 (permalink)
n00b
 
DiRay's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Klaipeda, Lithuania
Car:
Posts: 25
Photos:
DiRay is an unknown quantity at this point
Thumbs up

Same problem with my 1991-11 325i bimmer. Can anyone tell me where that resistor is? used
DiRay is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  BMW Forum - BimmerWerkz.com > BMW Model Specific Forums > 3-Series (E21, E30)


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
DIY Push Start Ignition El Presidente 3-Series (E36) 161 03-04-2011 03:13 PM
Blower Motor Chirp Fixed jnash 3-Series (E46, E90) 2 07-07-2009 09:41 AM
E34 Clutch Switch -- HELP ! ! ! m3driver97 5-Series (E12,E28, E34, E39, E60) 5 10-28-2005 05:22 PM
Instrument panel switch jackinsac 3-Series (E21, E30) 4 03-16-2004 05:27 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -5. The time now is 08:14 PM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.